2021. július 28., szerda

IVÁNYI GÁBOR: „KÉNYTELENEK VOLTUNK FELLEBBEZNI”

NÉPSZAVA
Szerző: Cz. G.
2021.07.28.


A lelkész szerint a cél egyértelmű: „mindent elkövetni azért, hogy ne kapjuk vissza azt a státuszt, amit jogsértő módon elvettek tőlünk”.


Továbbra sem látszik, hogy az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség helyzetének rendezése belátható közelségbe került volna. Ellenkezőleg. Iványi Gábor arról tájékoztatta lapunkat, hogy múlt hónapban a bíróság egy olyan, „alacsony szintű” státuszt ítélt meg felekezetének, amely elfogadhatatlan számukra. „Kénytelenek voltunk fellebbezni” – mondta a lelkész.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a Kádár-korszakban politikai üldöztetést és rendőri zaklatásokat szenvedett el, hosszú küzdelem után sikerült elérnie, hogy jogi értelemben is elnyerje az egyházi státuszt. Ettől aztán a kétharmados Fidesz-kormány fosztotta meg.

Annak, hogy egy vallási szervezet milyen státuszt tölt be, részben erkölcsi, de anyagi szempontból is nagy jelentősége van. Teljes mértékig csak az úgynevezett bevett egyházak részesülnek a költségvetési forrásokból. Iványi Gáboréknak a „bevett egyháznál” több fokozottal alacsonyabb besorolást ajánlott meg a bíróság. A lelkész szerint a cél egyértelmű: „mindent elkövetni azért, hogy ne kapjuk vissza azt a státuszt, amit jogsértő módon elvettek tőlünk”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.