2021. július 8., csütörtök

NEM JÓ HÍR ORBÁN SZÁMÁRA TUSK VISSZATÉRÉSE A LENGYEL BELPOLITIKÁBA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.07.08.


„Ha Magyarországon nyer az ellenzék a 2022-es, illetve a lengyel ellenzék 2023-as országgyűlési választásokon, akkor a két nép valódi érdekeit képviselő, jó és hatékony együttműködés alakulhat ki a két ország között” – mondta portálunk megkeresésére Gordon István. Azt kérdeztük, mit hozhat Lengyelország számára, illetve a magyar-lengyel viszonyban Donald Tusk visszatérése a lengyel belpolitikába? A Lengyelország-szakértő szerint, ha 2022 után Magyarországon marad Orbán Viktor a kormányfő, Lengyelországban pedig a Donald Tusk-vezette Polgári Platform által irányított ellenzéki összefogás veszi át a hatalmat, nos, akkor kétséges, hogy milyen együttműködés lesz a két ország között. Addig is azonban a két ország ellenzéki erőinek szorosan együtt kellene működnie. Kkiváltképpen igaz ez a két főpolgármesterre, Karácsony Gergelyre és Rafał Trzaskowskira.


Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, visszatér a lengyel belpolitikába, és átveszi az ellenzéki Polgári Platform (PO) irányítását Donald Tusk, volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) jelenlegi elnöke. A hírt a párt országos tanácsának kongresszusán jelentették be, Varsóban. Tusk – aki szerint „ma a gonosz uralkodik Lengyelországban, csatába indulunk, hogy megütközzünk ezzel a gonosszal" – 2003 és 2014 között volt a PO elnöke, 2007 és 2014 között miniszterelnökként irányította az országot. A kormányfői posztról azután távozott, hogy megválasztották az Európai Tanács (ET) elnökének. Hivatali időszakának lejártával, 2019-ben az Európai Néppárt elnöke lett.

Magyarország szempontjából további jelentőséget ad Tusk visszatérésének az, hogy egyre ádázabb ellenfelévé vált Orbán Viktornak, ahogy a magyar politikus mindinkább a szélsőjobb felé tolódott, s eltávolodott a jogállamiság talajától. Mindezek alapján merül fel a kérdés: mit fog eredményezni Tusk visszatérése, egyrészt a kétoldalú kapcsolatokban, másrészt Lengyelország számára, ahol az Orbán-féle vonalat egyre inkább követő, Orbán nagy szövetségesének számító Jaroslaw Kaczynski és pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) esetleges menesztése gyökeres fordulatot hozna az ország bel- és külpolitikájában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.