2021. július 4., vasárnap

TÍZÉVES AZ ÁTLÁTSZÓ: TÍZ ÉV SZTORIJAI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2021.07.04.


Ma tíz éve, 2011. július 4-én, a függetlenség napján indítottuk el az Átlátszót, saját tőke nélkül, az olvasók adományozó kedvében bízva, egyetlen újságíróval. A tényfeltáró újságírást, az információszabadság társadalmasítását, és a közérdekű bejelentők védelmét tűztük ki célul egy nonprofit szervezet keretei között. Azóta sokat fejlődtünk, egyre gyarapodik a stábunk, és rengeteg szerző megfordult nálunk az elmúlt évtizedben – a jubileum alkalmából arra kértük őket, hogy elevenítsék fel kedvenc átlátszós munkáikat.

Ferenczi Krisztina “Szarok rá, hogy más mit mond” című 2012-es videóinterjúja azóta legendássá vált, ez volt Mészáros Lőrinc egyik első interjúja. Ma már az is kuriózumnak számít, hogy Magyarország jelenlegi leggazdagabb embere – akkor még Felcsút polgármestereként –, egyáltalán elérhető volt az újságírók számára. Ferenczi Krisztina az Átlátszónak 2012-ben készített cikksorozatot a miniszterelnök felcsúti projektjéről: a magyar sajtóban ő vette észre először a fociakadémia körül szerveződő hűbérbirtokot. Ferenczi Krisztina súlyos betegség után, életének 65. évében hunyt el 2015-ben. Másfél évtizeden keresztül követte fáradhatatlanul az Orbán-vagyon gyarapodását. Az utolsó interjújában arról beszélt, hogy „Orbán Viktor személyes vagyonosodását sokáig még a sajtómunkások is huszadrangú kérdésként kezelték, és engem tapintatosan hülyének néztek, pedig ez az első számú probléma.”.

Oroszi Babett: Ezt a cikket azért szeretem talán a legjobban az összes Átlátszós közül, mert ez volt az, ami először megmutatta, mekkora mértékű közpénzhez jutott Tiborcz István, és milyen módon: ezzel a cikkel indult el az Elios mélyebb vizsgálata a sajtóban, amely később megalapozta az OLAF-vizsgálatot. Addig nem lehetett tudni, miből telik svájci tandíjra és egyebekre Orbán Ráhelnek, hogy hogyan lett milliárdos Tiborcz István. Ha nem születik meg ez az anyag, ha Becker András kollégám nem kér meg, hogy dolgozzunk együtt a témán, akkor még az is lehet, hogy soha nem derül ki, vagy csak később, hogy milyen üzletekkel alapozta meg vagyonát a mára az egyik leggazdagabb magyarrá vált Tiborcz. A cikk csapatmunka volt, míg én az adatokat gyűjtöttem, és közben egyre inkább kirajzolódott, hogy Tiborczék két főbb tenderrel alapozták meg a sokmilliárd forintos bevételüket, addig Becker Andrásnak az tűnt fel, hogy a pályázatokat Tiborcz üzlettársa készítette elő –, majd pedig az egészből olvasható szöveget csinált. Jó volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.