2021. július 7., szerda

WAHORN: HA FIDESZES LENNÉK, VALÓSZÍNŰLEG A SIXTUSI KÁPOLNA FRESKÓJÁT IS BETILTANÁM

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.07.07.


Változatlanul viharos hullámokat ver mind itthon, mind külföldön az Orbán-kormány pedofil-ellenes homofób törvénymódosítása, amivel tiltani akarják a 18 év alattiak homoszexuális tartalmakról való értesülését is. Wahorn András képzőművész szerint nem csak a törvény, de a rezsim egész léte abszurd.


Mint ismert, a kormánypárti többség elfogadta azt a fideszes javaslatot, amely megtiltaná a homoszexualitás vagy a nemváltás bemutatását a 18 év alattiaknak. A törvény értelmében a jelzett kor alattiaknak tilos nemcsak a pornográf vagy a szexualitást öncélúan ábrázoló tartalom elérhetővé tétele, hanem az olyan tartalom is tiltólistára kerül, amely a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg. A szerelem s az ehhez kapcsolódó nemiség ősidők óta a művészet egyik alaptémája. Mi a véleménye alkotó művészként, mennyire életszerű ennek bármilyen jellegű korlátozása?

– A számomra semennyire. Tőlem bármiről lehet beszélni, bármit meg lehet mutatni, bármit tenni már nem lehet, csak partneri beleegyezéssel. A művészetnél megoldás, hogy akit zavar egy téma, az nem nézi meg vagy nem megy el egy kiállításra. Mivel a művészet nem kényszeríti rá magát az emberekre, így bármi lehet a témája. Maga a szó is jelzi, hogy „mű-vészet”, tehát nem valódi, az emberi elme egyik kibúvója a valóság alól. Ez pontosan arra szolgál, hogy ne keljen megtenni, megtapasztalni például a brutális valóságot, hanem elképzelhessük, befogadhassuk egy alkotáson keresztül. Ezt akár el is olvashatjuk vagy eljátszhatják nekünk. Ezért véleményem szerint a művészetben mindent szabad. Azt persze megértem, ha bizonyos embereknek ellenérzései vannak bármivel szemben is. Megértem, ha valaki fél a kígyóktól. Vagy fél a cseresznyétől. Esetleg viszolyog a melegektől. Van ilyen is. Van, aki nem szereti a zsidókat, van, aki utálja a fideszeseket. Ezt mind-mind lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.