2021. augusztus 6., péntek

A MAI KULTÚRPOLITIKA LASSAN VISSZATÉR A KÁDÁR-RENDSZERBE

HÍRKLIKK
Szerző: BUDAI BALÁZS
2021.08.04.



A Magyar Népköztársaság kifinomult kultúrpolitikája a „Három T” elve mentén épült fel, azaz voltak tiltott, tűrt és támogatott alkotások és alkotók. A Fidesz elképzelése is hasonló, a támogatott kategóriában találkozhatunk Nagy Feróval és Kossuth-díjával, míg a tiltott kategóriába tartozik Galla Miklós, akinek elvették a Karinthy-gyűrűjét. A Wellhello pedig az új számával belépett a szürke, azaz a tűrt zónába.


Aczél György nevéhez fűződik a Kádár-rendszer „legnagyobb” kultúrpolitikai vívmánya a „Három T” elve. Ennek segítségével központilag lehetett befolyásolni a kulturális életet, ugyanis a hatalomnak tetsző alkotásokat segítették, hogy minél több emberhez eljussanak, míg a tiltott kategóriába esőknek esélyük sem volt nagy hírnévre szert tenni, a megtűrtek pedig saját szerencséjük kovácsai lehettek.

Ma Magyarországon ismét kirajzolódik ez a három vonal. Miközben a pandémia miatt sínylődtek a zenészek, aközben a Fidesz által kedvelt Tankcsapda autós koncertet tarthatott, Nagy Feró pedig saját bevallása szerint is azért kapott Kossuth-díjat, hogy „felidegesítse a liberálisokat”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.