2021. augusztus 28., szombat

BARBARIZÁLÓDIK-E MAGYARORSZÁG

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2021.08.27.


...Magyarország nem fogja megúszni azt, ami a huszadik században történt. Az ország borzalmas intellektuális veszteséget szenvedett el, felmérhetetlen és pótolhatatlan veszteséget. Volt egy hankissi illúzió a rendszerváltás után, hogy kitalálható egy új Magyarország, ez az illúzió szertefoszlott. Az utolsó, komoly, nemzetközi szinten is érdeklődést kiváltó magyar szellemi iskola az emberileg nehezen vállalható és ma alig értelmezhető Lukács Györgyé volt. És igen, nagyon sokan elhitték, hogy majd a Lukács ovistáknak lesznek nézetei a demokráciáról, kapitalizmusról, stb., hogy majd ők képeznek valamiféle szellemi fundamentumot, halleluja. Persze voltak más hitek más fundamentukról, Kertmagyarországról, hazáról a magasban, bár ezeket talán azok sem vették komolyan, akik naponta hivatkoztak rá. És ennek vége, a Lukács ovi bezárt és soha többé nem fog már kinyitni.

Mészőly, Ottlik, Kertész, Esterházy és Nádas, Erdős, Turán, Szemerédi és Lovász, Szentágothai, Vízi, Freund és Nusser valóságos tradíciókat jelentenek, de van egy elvágott szellemi életvonal. Radnóti Sándor pedig ezt az elvágott életvonalat siratja, és elhiszi, hogy úgy 2010 táján vágták el.

Az, hogy Magyarországon a magyar felsőoktatás egyik roncskultúráját reprezentáló fiatal opportunisták kerültek meghatározó intellektuális pozíciókba, hogy a magyar konzervativizmust középszerűnek is alig nevezhető harmadtudásúak próbálták (dehogy próbálták) újraalkotni, és le lehetett írni az Orbán Viktor metafizikája birtokviszonyt, sem 2010 következménye. A mai konzervatív magyar szellemi iskola lehetséges szellemi atyját elgázosították Auschwitzban, vagy a háború után, esetleg 56-ban menekült el Amerikába vagy Ausztráliába, talán csak lemerült, kibekkelte aztán mégis belehalt.

John Gray-t olvastam (valamit olvasni kell, mert tényleg fogalmam sincs, ő az egyik brit, akinek releváns nézetei vannak sok mindenről), aki Anglia leglepukkantabb részén született melóscsaládban, de azért grammar schoolba járt és a végén felvették Oxfordba. Roger Scruton középosztálybeli családból került egy grammar schoolon át Cambridge-be. Harminc évvel a rendszerváltás után a magyar felsőoktatás pozíciója valamelyest romlott, a magyar Oxbridge még a hankissi illúzióknak sem lehetett része. A magyar egyéni kitörési útvonalak jelentős része külföldre vezet.

Talán most rosszabb, mint tizenkét éve, de csak azért, mert megtanultunk élni az illúziók nélküli világban. Orbán Viktor levette a szemünkről a hankissi hályogot, most tisztán látjuk egymást. It's not a pretty sight.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.