2021. augusztus 29., vasárnap

DE MI LESZ AZ AFGANISZTÁNBÓL MENEKÜLŐKKEL?

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2021.08.29.


Hetek teltek el a Talibán villámháborús jellegű afganisztáni győzelme óta, és hetek óta figyeljük a súlyosabbnál súlyosabb képsorokat a kabuli repülőtérről menekülni igyekvő afgán lakosokról. Bár a tálibok részben igyekeztek a korábbinál jobb képet festeni magukról, a visszafogott fundamentalizmusról közvetített kép mögül egyre-másra sejlenek fel a totalitárius diktatúrák jellemző vonásai. Mi lesz azokkal, akik hazájuk elhagyására kényszerülnek közvetlen fenyegetettség, vagy egyéb kényszerek miatt? Milyen útvonalakon próbálkozhatnak kijutni a menekültek, és milyen fogadtatásra számíthatnak?


Az afganisztáni menekültek kálváriája egészen a hetvenes évekig nyúlik vissza. A sikertelen sztálinista kísérletet követő szovjet megszállás, majd a kibontakozó szovjet-afgán háború (1979-1989) akkora menekülthullámot indított el, hogy a ‘70-es ‘80-as években afgánok adták messze a legnagyobb menekült populációt az egész világon.

A szovjet kivonulás, és így a háború vége átmenetileg nagy arányú visszatelepülést hozott, ám 1992-ben ismét háborús helyzet állt elő: a tálib mudzsahidek és a kormány háborúja (1992-1996), majd a Talibán hatalomátvétele újfent menekültválságot idézett elő. Így az amerikai inváziót megelőző évben, 2000-ben már mintegy 6 millió afgán menekült élt a szomszédos Pakisztánban és Iránban.

Az Egyesült Államok által vezetett NATO-beavatkozás és a tálibok elűzése után mérséklődött csak a helyzet annyira, hogy 2002-ben az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége (United Nations Refugee Agency – UNCHR) elindíthatta önkéntes visszatelepülési programját. A program során közel húsz év alatt mintegy 5,3 millió afgán állampolgár térhetett vissza hazájába, de a folyamatos félháborús helyzet, a gyenge és korrupt központi kormányzat stabilizálási nehézségei újabb és újabb menekülthullámokat indítottak. A legismertebb talán ezek közül a 2015 nyári menekültválság, amelynek során az Európába érkező szír menekültek mellett jelentős számban képviseltették magukat az afgánok is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.