2021. augusztus 28., szombat

FILIPPOV GÁBOR: AZ EGYETLEN LEHETŐSÉGÜNK, HOGY JOBBAN ÉLJÜNK HÚSZ ÉV MÚLVA AZ, HOGY A KÖZOKTATÁSON VÁLTOZTATUNK

TELEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2021.08.28.


Mélyen rögzült, strukturális okai vannak annak, hogy az oktatás nem hatékony Magyarországon, és ez nem csak a leszakadóknak, hanem az egész ország teljesítményének rossz, ám ezen mind lehet változtatni, vélekedett Filippov Gábor elemző Alinda műsorában. (A teljes, egyórás interjút, amelyben szó van egyebek mellett a modern tanítási módszerekről, vagy a covid hatásairól is, jelképes összegű támogatásért itt lehet megnézni.) A beszélgetés témája azért az oktatás volt, mert Filippovék az Egyensúly Intézetben most készítettek el egy, az ágazatról szóló elemzést.


Filippov azt mondta, ahhoz, hogy az ember sikeres országban gondolkodjon, a közoktatási ollót kellene zárni, vagyis közelebb hozni egymáshoz az elitoktatást és a lemaradt rétegek oktatását, egyenlő esélyeket adni mindenkinek. Ez az egyetlen út egy természeti kincsekben szegény, kis ország előtt, mert csak így fogja tudni jól, azaz nem pazarlón kihasználni az ország az emberi erőforrásokat. Így tett Észtország, Finnország, vagy épp Szingapúr is.

Azt mondta, ma a statisztikák szerint egy szegény gyereknek gyakorlatilag tehetségtől függetlenül nincs esélye bejutni a felsőoktatásba, így nem fog tudni olyan munkát végezni, amivel hozzájárul a közöshöz. Ezáltal – a csökkenő demográfia miatt – nehezebben fenntartható lesz a nyugdíjrendszer a tébé, gyengébben fog teljesíteni 20 év múlva az ország...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.