2021. augusztus 8., vasárnap

ÚJ HELYZET

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: FALUS FERENC
2021.08.06.


A koronavírus-járvány másfél éve után a helyzet megváltozott: reményem szerint mostantól már kifelé megyünk belőle. Ócsai Lajos barátom (korábban az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője) még tavaly tavasszal azzal „biztatott”, hogy egy ilyen vírusnak négy évre lesz szüksége, mire belesimul a többi, minket gyötrő betegségek közé. Amikor 18 hónap helyett (az is hihetetlenül rövid idő egy új vakcina kifejlesztéséhez) 9 hónap után megkezdődtek Magyarországon is a tömeges oltások, akkor kezdtem reménykedni, hátha nem is lesz ez négy év, talán kettő is elég. Most fordulópontnál vagyunk.


Egyrészt egy új vírusvariáns kezdi az összes többit kiszorítani, amelynek a fertőzőképessége mintegy háromszorosa az eredeti, vuhani vírusnak. Ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb víruspartikula, sokkal rövidebb idő alatt (néhány perc is elég) képes a másik embert megfertőzni. Közben pedig az sem változott, hogy a tünetek megjelenése előtti két napban vagyunk a legfertőzőbbek. Alig tudhatja teljes biztonsággal bárki magáról, hogy éppen nem fertőzi-e meg a barátait, szeretteit. Ezért most még fontosabb, hogy minél többen, minél gyakrabban teszteljék magukat, főleg ha bármilyen tünetük is van. A nyálból otthon, saját magunk által elvégezhető antigén tesztek hozzáférhetősége óta erre lenne is lehetőség. Több környező országban az állam ingyen osztja ezeket a teszteket, hogy hetente kétszer teszteljék magukat az emberek, de főleg a gyerekek, mielőtt közösségbe mennének.

A járvány elleni védekezésnek három egyaránt fontos módszere van, és a vakcinák elérhetősége óta mind a három lehetőségünk adott a védekezésre. Ezek: a távolságtartás – ezt segíti a maszkhasználat –, a kontaktuskutatás (tesztelés) és persze a védőoltás felvétele. A kézhigiénia pedig a minimum. Amikor kevés a megbetegedés, még fontosabb a tesztelés és a kontaktusok felkutatása, a fertőzöttek elkülönítése. Ha bármelyiket a három közül elhanyagoljuk, nem lesz hatékony a járványvédelem. Itthon mindegyik hibát elkövette a kormányzat. Engedélyezi a tömegrendezvényeket – ahol nincs távolságtartás –, lazította a maszkviselés kötelezettségét, eltúlozta a védőoltás mindent legyőző képességét, miközben közel sem tett meg mindent, hogy az emberekhez közel kerüljön a lehetőség. Az internetes regisztrációval tömegeket zárt ki ebből. Azzal, hogy nem volt igazi oltási terv, káoszt és tumultuózus jeleneteket szervezett, teret adott az oltásellenes propagandának...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.