2021. augusztus 16., hétfő

VÉGE LEHET A VADROMANTIKÁNAK A KISOROSZI SZIGETCSÚCSON, TÖBB SZÁZ MILLIÓS FEJLESZTÉS INDUL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZIMRE ZSUZSA
2021.08.16.


Majdnem 400 millióból fejlesztik a részben Natura 2000-es területen fekvő Kisoroszi Szigetcsúcsot. A tervek között szerepel többek között az utak leaszfaltozása, de az illemhelyek számának növelése is. A természetet féltők tiltakoznak, sokan a terület nomád jellegének elvesztésétől félnek, míg a helyiek megosztottak az ügyben. A kivitelező egy NER-közeli cég, amely egyedül pályázott. Az illetékes kormányhivatal csak 71 ezer forintért adná ki az előzetes hatástanulmányokat, az önkormányzaton pedig – a polgármester távollétében – senki sem hajlandó nyilatkozni.


Sátrazás, naplemente, Duna, romantika. Talán ezért is szeretik az emberek annyira a Kisoroszi szigetspiccet, a Szentendrei-sziget tetején elhelyezkedő nomád táborhelyet. Nyaranta évről-évre többen érkeznek a kempingbe autóval, biciklin és folyón át. Nem véletlen a rajongás: a spiccről az egész Dunakanyart belátni, nincs messze Budapest, és adott a vadregényes hangulat.

Az önkormányzat tulajdonolta, részben Natura 2000-es területen, a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó területen évtizedek óta működik a kemping, amely 2018-ban váltott üzemeltetőt. A pályázatot az RF-JBM Kft nyerte el, 1+2 évre, információink szerint ezt hosszabbították meg idén. A cég akkori vezetője, Balla Máté már a pályázatában szerepeltette az illemhelyek színvonalának és számának növelését, a parkoló korszerűsítését, az út kátyúzását és az informatikai fejlesztést. Tette ezt talán azért, mert még 2017-ben kiemelt turisztikai térségbe sorolta a kormány a Dunakanyart, amelynek keretében strandfejlesztésre különítettek el pénzt. A polgármester, Molnár Csaba már 2018-ban elkészítette a település fejlesztési koncepcióját, egy évvel később pedig elkészült a pályázat is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.