2021. október 5., kedd

A FACEBOOK JÓL TUDJA, MILYEN KÁROKAT OKOZ A TÁRSADALOMBAN, DE A PROFIT FONTOSABB

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.10.05.


A nagy hétfői Facebook-leállás rögtön a cég eddigi legnagyobb botrányát követte. Egy korábbi alkalmazott több ezer belső dokumentumot szivárogtatott ki, amelyek szerint a Facebook tisztában van a demokráciára, a fiatalok mentális egészségére és az általános közbeszédre gyakorolt negatív hatásaival, és bűncselekmények fölött is szemet huny, ha nem az USA-ban történnek.

Magyar idő szerint hétfő délután mintegy hat órára leállt a Facebook, az Instagram, és világszerte elérhetetlenné váltak egyéb szolgáltatások is, amelyeket az elmúlt években az óriáscég a versenytársakat megszüntetendő bekebelezett, így például a Whatsapp. A konfigurációs változtatás okozta leállás a belső rendszereket is érintette, a Facebook közleménye szerint ezért nem tudtak rajta úrrá lenni. A cég részvényárfolyamát is megbillentő, 7 milliárd dolláros leállás nem is jöhetett volna ennél sokatmondóbb időpontban – rögtön az után, hogy egy volt alkalmazott által kiszivárogtatott dokumentumok feketén-fehéren megmutatták: végképp gonosz techcéggé vált a Facebook.

A körülbelül 2,85 milliárd aktív felhasználót számláló közösségi hálózat 15 éves története során, de főként az elmúlt néhány évben számos botrányt megélt már. Az adatvédelmi válságok mellett egyre többen vádolják azzal a céget, hogy nem lép fel elég hatékonyan az álhírek, az összeesküvés-elméletek vagy a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, hogy választások manipulálását és népcsoportok erőszakos üldözését tette lehetővé, és hogy két legnagyobb platformja (a Facebook és az Instagram) révén hozzájárult a fiatalok képernyőfüggéséhez, testképzavarához és növekvő depressziójához.

Azok a vádak azonban, amelyek az elmúlt egy hónapban érték a Facebookot, még ebben a botrányokkal terhelt cégtörténetben is páratlanok. A Wall Street Journalnek (WSJ) kiszivárogtatott belső dokumentumokból egyebek mellett kiderült, hogy a Facebook
egy befolyásos elit számára lehetővé tette a minden felhasználóra vonatkozó szabályok megkerülését;

-tisztában van azzal, hogy az Instagram rossz hatással van a kamasz lányok mentális egészségére;

tisztában van azzal is, hogy a nagy algoritmusváltással a megosztó és gyűlöletkeltő tartalmak, valamint az álhírek kerültek előtérbe;

nem tesz meg mindent a drogkartellek és az embercsempészek facebookos tevékenysége ellen;

- a pandémia idején szembesült azzal, hogy képtelen kordában tartani a platformon terjedő hamis információ áradatát;

- a még fiatalabb korosztályok bekebelezését is tervezi a vállalat további növekedése érdekében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.