2021. október 19., kedd

A FIDESZ MÁRKI-ZAY-BÓL IS SIMÁN “GYURCSÁNYT” CSINÁL, HOGY SZÉTVERJE AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.18.


A fideszes propagandagépezet úgy értékelte az ellenzéki előválasztást, hogy az ezúttal is Gyurcsány Ferenc győzelmét hozta, függetlenül attól, hogy a felesége veszített. Márki-Zay Pétert ugyanúgy Gyurcsánnyal azonosítják, mint Gyurcsány feleségét, ahogy mindenki mást az ellenzéki összefogásban. Márki-Zay hiába kampányolt a második fordulóban a Fidesz gyurcsányellenes retorikájával, hiába állította, hogy leváltotta azt az ellenzéket, amely tíz éve Orbán ellenzéke (és legerősebb pártja a DK), nem ússza meg a gyurcsányozást.

Ennek logikája pedig az, hogy tovább mélyítse a Márki-Zay által ásott árkot Márki-Zay és tábora, valamint a legnagyobb ellenzéki párt, a DK között. Ez elvezethet oda, hogy Márki-Zay próbál megszabadulni “Gyurcsány szellemétől”, vagyis a DK-tól, ami egyáltalán nem esne nehezére. Neki csak a DK szavazóira van szüksége, a DK-ra nincs, és szívesen “leváltaná” végleg. Eltüntetné a színről, mint politikai riválist. A megvadított támogatói is követelhetik ezt. Ez pedig az ellenzéki összefogás szétszakadásához vezetne.

Ezért esze ágában sincs a Fidesznek feladni a gyurcsányozós stratégiát, miután Márki-Zay annak állításait már hitelesítette: a baloldaliak és a liberálisok fülébe is beültette Orbán propagandáját. Ők is elhiszik, hogy Gyurcsány az ördög és mindennek ő az oka. Ha nem lenne, minden jó lenne, még Orbán-rendszer sem lenne. Ezt pedig egyre többen elhiszik, akik elégedetlenek a kollaboráns ellenzék teljesítményével, annak minden kudarcát Gyurcsány nyakába varrva.

Nekik most azzal kell szembenézniük, hogy hiába választották meg Márki-Zay-t, nem érték el vele, hogy megszabaduljanak attól, hogy a Fidesz Gyurcsánnyal azonosítsa az ellenzéki összefogást. Ez csak akkor történhet meg, ha Gyurcsánytól és pártjától végleg megszabadulnak, elhatárolódnak, ha kiközösítik az ellenzéki összefogásból őket. A hivatkozás már megvan, méghozzá az, hogy ott csak a “tiszták” maradhatnak. Tisztának pedig azok számítanak, akik támogatják Márki-Zay-t. De a fűnyíró még más pártokat is elérhet.

Márki-Zay-t ugyanebbe az irányba tolja a Fidesz másik provokációja is, hogy baloldalinak mondják és megkérdőjelezik a jobboldaliságát. Márpedig Márki-Zay vonzerejét a baloldalon az adja, hogy jobboldaliként megszólíthatja a Fideszből kiábrándult jobboldali szavazókat. Ehhez azonban fenn kell tartania a jobboldaliság imázsát, ami szintén a balliberálisokkal szembeni fellépésre és a DK elleni uszításra késztetheti. Mi úgy gondoljuk, hogy ez neki nemhogy nem esik nehezére, hanem az esik nehezére, hogy visszafogja magát ebben.

Mindezzel csak az a baj, hogy a DK a legerősebb ellenzéki párt, a legelkötelezettebb tagsággal, akiket Márki-Zay nem fog tudni kihúzni a párt alól. Ezért a DK kirúgásával távoznak a DK-szavazók is, anélkül pedig nincs ellenzéki győzelem. Kérdés, hogy a Márki-Zay által felkorbácsolt gyűlölet miatt ezt felfogják-e az új messiásban reménykedő fanatizált hívek, vagy a gyűlölet nagyobb lesz? A másik, még ennél is fontosabb elvi szempont az, hogy ha ráveszik a balliberális ellenzéket, hogy forduljon szembe egy demokratikus párttal és követelje a megszűnését, azzal meghasonlik magával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.