2021. október 19., kedd

A FÜGGŐLEGESEN STARTOLÓ MÁRKI-ZAY - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.10.19.


Magyarországnak erősítenie kell kapcsolatait az Európai Unióval, gazdaságát az euró bevezetését lehetővé tevő pályára kell állítania, és csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez a korrupció felszámolása érdekében - erről beszélt Márki-Zay Péter, az ellenzék megválasztott közös miniszterelnök-jelöltje a Reutersnek adott nyilatkozatában.

A londoni székhelyű Reuters pártkötődés nélküli politikai kívülállónak nevezi Márki-Zayt, aki az előválasztás megnyerése nyomán hat ellenzéki párt szövetségének az élén lesz Orbán Viktor miniszterelnök kihívója a jövő évi választásokon. A Reutersnek nyilatkozva elhatárolódott Orbántól, aki több mint egy évtizede van hatalmon, és feszültté tette viszonyát sok európai uniós vezetővel, különösen a demokratikus normák miatt.

A hírügynökség idézi a Márki-Zay által vasárnap este az ünneplő hívei előtt mondottakat is, miszerint Magyarországnak prioritásként kell kezelnie a külpolitikai irányváltást, ami nem csupán szimbolikus lépés. Orbán szoros kapcsolatai Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint Kínával és Törökországgal nem állnak összhangban az európai értékekkel - ismerteti a Reuters a 49 éves konzervatív politikus álláspontját.

A hírügynökség megszólaltatja Mujtaba Rahmant, az Eurázsia Csoport elnevezésű elemző műhely igazgatóját, aki most már csak mintegy 55 százalékos valószínűséget ad Orbán egyszerű többséget eredményező választási győzelmének, amit korábban még 65 százalékra tett, míg az ellenzéki szövetség győzelmi esélyeire 20 helyett 40 százalékos valószínűséget lát.

Márki-Zay a Reutersnek nyilatkozva valószínűtlennek mondta, hogy Magyarország 2026 előtt beléphessen a nemzeti fizetőeszköz árfolyamát az euróárfolyamtól szorosan függővé tevő, úgynevezett ERM-2 mechanizmusba, amely az euróövezethez való csatlakozás kötelező előfeltétele. Azt viszont kilátásba helyezte, hogy felülvizsgálná az Orbán által Oroszországgal megkötött paksi bővítési megállapodást, illetve a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai projekt szerinti fejlesztéséről szóló egyezményt.

„Meg kell néznünk, hogy ezek az ügyletek magyar nemzeti érdekeket szolgálnak-e” - mondta Márki-Zay, és világossá tette, hogy nem ellenzi a nukleáris energia hasznosítását, de kifogásolja, hogy a projektet nem versenyeztetés eredményeként ítélték oda.

A svájci Neue Zürcher Zeitung bátor és egyben kockázatos választásnak nevezi, hogy a magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter lett, aki a lap szerint egyértelműen kevesebb támadási felületet kínál maga ellen, mint ami versenytársai esetében lett volna. A magyar ellenzék elégedett lehet, mert a hat párt heterogén szövetségének sikerült kijelölnie Orbán Viktor legígéretesebb kihívóját - írja a zürichi lap, és hozzáteszi: egyúttal a mozgósítás terén is nagy sikert értek el, hiszen az előválasztáson az ország összes választásra jogosultjának csaknem tíz százaléka részt vett, és kifejezte a változás iránti vágyát 11 év Fidesz-dominancia után.

Márki-Zay számára azonban a nagy népszerűség egyben felfokozott várakozásokat is jelent a Neue Zürcher Zeitung szerint.

A bécsi Der Standard azt emeli ki budapesti beszámolójában, hogy Márki-Zay meredeken felfelé ívelő pályán jutott el Orbán kihívójának a pozíciójába - Gregor Mayer tudósító a Senkrechtstarter, vagyis „függőlegesen startoló” kifejezést használja az előválasztás győztesére. A cikk kitér arra is, hogy az előválasztás első fordulójában második helyen végzett Karácsony Gergely arra hivatkozva lépett vissza a második fordulótól Márki-Zay javára, hogy szerinte a szociáldemokrata Dobrev Klára nem tudta volna legyőzni Orbánt, mert - idézem - „súlyos terhet cipel”, ő annak a Gyurcsány Ferencnek a felesége, aki továbbra is elfogadhatatlan sok Orbán-ellenes számára.

Márki-Zay Péterről a Der Standard egyebek közt azt írja, hogy konzervatív nézetei nem riasztóak az urbánus választók szemében, hiszen személyes értékrendjét nem feltétlenül kívánná az állami jogalkotás zsinórmértékévé tenni, így például el tudja képzelni a házasságot mindenki számára lehetővé tevő törvényi szabályozást.

A bécsi lap tudósítása felhívja a figyelmet arra is, hogy a hatpárti ellenzéki szövetség legerősebb ereje mindemellett a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció, amely az egyéni képviselőjelölti előválasztás kimenetele értelmében a 106 választókerület közül 32-ben indít jelöltet. A DK az egyetlen olyan ellenzéki párt, amely szerte az országban alapszervezetek és aktivisták kiépített hálózatával rendelkezik - teszi hozzá a Der Standard.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.