2021. október 27., szerda

EZ VOLT A MI NEMZETI ÜNNEPÜNK

HÍRKLIKK
Szerző: ODZE GYÖRGY
2021.10.27.


Orbán talán már első kormányzási időszakában ráérzett a „nemzeti” érzés fontosságára, később már a „különleges nemzet vagyunk” fogalmára, és úgy fest, hogy ez a ráérzés lett a későbbi politikai rendszer alapja. Orbán jól gondolta, hogy Magyarországon erre a nemzeti-soviniszta ideológiára van igény, amit pártja vezetői rendszeresen megtoldanak kommunista-ellenes elemekkel.


Mi jut eszembe a Nemzeti Ünnepről? Egy olyan nap egy ország életében, amikor az összetartozást fejezzük ki. Július 13-án a franciák például egyszerűen kitűzik a trikolórt és ünnepelnek. Ezt személyesen is tapasztaltam. A briteknél van egy zászlós díszszemle és van egy Remembrance Day, amikor politika-mentesen emlékeznek meg a háborús veszteségeikről. Nincsenek beszédek, csak a túlélők és veteránok csöndes, méltóságteljes felvonulása. 1919 óta valamennyi miniszterelnöknek és ellenzéki vezetőnek természetes kötelessége, hogy együtt részt vegyenek, ezt követően pedig, ugyancsak együtt megjelenjenek a királyi család szerény fogadásán és koccintsanak a békés jövőre.

Ezen eseményeket megélve, eszembe jut, hogy sehogy sem fér össze a közerkölccsel, a józan ésszel és a demokratikus alapelvekkel, hogy a nemzeti ünnep szónoka, a kormányfő, egy ilyen alkalmat pártcélokra, parlamenti ellenfelei és az Európai Unió gyalázására használjon fel és bújtatott kormánypénzeken utaztasson rá hallgatóságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.