2021. október 29., péntek

FRISS MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.10.27.


TARTALOM


A SZERK.

0:1

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Hamis minden ízében


Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

EGOTRIP

VÁRADI BALÁZS
Csak semmi politika!
Az előválasztás tanulságai

Milyen hatása lehet a jó száz helyi jelöltet és Márki-Zayt pajzsra emelő előválasztásnak az áprilisi eredményre?

VAJDA MIHÁLY
Szókratész él!
Forradalom

Mozogni sem tudtam a városban. Itt is gyűlés, ott is gyűlés. Mi van ma?

PUBLICISZTIKA

LANNERT JUDIT
Sokan, mégis kevesen
A pedagógus-béremelésről

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

BELPOL

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége
Hoffmann Tamás nemzetközi jogász a Covid-járvány állami kezeléséről

Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam? Az Államfelelősség a SARS-CoV-2 terjedésének megakadályozásában és annak elmulasztásáért című tanulmány egyik szerzőjével beszélgettünk.

KI LESZ RAJTA AZ ELLENZÉK KÖZÖS VÁLASZTÁSI LISTÁJÁN?
Az üstökös csóvája

A közös ellenzéki lista összeállításának amúgy sem egyszerű feladatát tovább bonyolítja, hogy Márki-Zay Péter előválasztási győzelme után bejelentette: önálló parlamenti frakciót akar a mozgalmának, az őt támogató kisebb pártoknak és a civileknek.

BÉLYEGMÚZEUM
Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

GAZDASÁG

AZ ORBÁN-KORMÁNY SZLOVÁKIÁBAN VÁSÁROLNA BE
Lépegetve, lopakodva 

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

KÖNYV

POETA.DOC
Nem csak gyerekeknek

Csukás István: Rövid életemet megtoldom

INTERJÚ
„Nem vesz el belőle semmit”
Nyáry Krisztián író, könyvkiadó

A nyáron lányával, Lucával járta be Erdélyt egy hatrészes tévésorozat szereplőjeként. A Székelykapun túl a megszokottól eltérő módon igyekszik megfogni választott tárgyát; erről, illetve egy hamarosan megjelenő antológiáról és a hazai könyvkiadás függetlenségéről is beszélgettünk.

INTERJÚ
„A nők hangja elveszett”
Irene Solà költő, író

Versekkel debütált, majd megírta első, magyarul még nem olvasható regényét. Ő az első katalán és katalán nyelven is író szerző, aki megkapta az Európai Unió Irodalmi Díját az Énekelek, s táncot jár a hegy című második regényéért. A Margón beszélgettünk, miután megkérdezte tőlem, hol vehetne tűfilceket a dedikáláshoz.

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Újrarendezés
Margaret Watkins: Fekete fény

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

SZÍNHÁZ
Elég ez?
Joe Masteroff–John Kander–Fred Ebb: Kabaré

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

FILM
Tuti Tati
Wes Anderson: A Francia Kiadás

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

FILM
Elveszve az éjszakában
Demián József: Éjjeli őrjárat

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

ZENE

NEKROLÓG

Búcsú a királynémtól
Edita Gruberová (1946–2021)

Valószerűtlen tünemény volt. Nemcsak a koloratúrszopránja, a légzéskontrollja vagy az állóképessége miatt, de legalább ennyire működésének kristálytiszta egyszerűsége révén. Edita Gruberová mindig csak azt tette, amiben akkor és ott vitán felül ő volt a legjobb.

KONCERT
Zsákban a békési macska
A Müpa Zeneműpályázat kis jazzformáció kategóriájának gálakoncertje

Kell-e program egy jazz műfajú kompozí­cióhoz? Miről szól egy jazzdarab? Hol ér véget a szerző, és hol kezdődik az előadó egy improvizatív produkcióban?

INTERJÚ
„Már nehezebb a másnap”
Szűcs Levente, Fehér Gábor – Bohemian Betyars

Lépésről lépésre lettek az egyik legnépszerűbb hazai koncertzenekar, egyben kelendő exportcikk is: Nyugat-Európában, Ázsiában és Amerikában is turnéztak már. Új albumuk Gubancos címmel a napokban jelent meg, ennek apropóján beszélgettünk a csapat egyik frontemberével és basszusgitárosával.

MI A KOTTA?
Legkedvesebb Franz

Klasszikus zenei programajánló a 2021/43. hétre

FILM

INTERJÚ
„Véletlenül rátalálnak”
Demián József rendező, operatőr

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.

TÉVÉSMACI
Rókamóka

Amikor Sztupa és Troché áttörték a korlátot, csalás történt, de nem ők voltak.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Dűne

Szokás kárhoztatni David Lynch 1984-es Dűnéjét, hogy nem méltó Frank Herbert regényéhez, vagy egyszerűbben, úgy szar, ahogy van.

VISSZHANG: LEMEZ
Szűcs Máté: Klasszikus brácsaversenyek

A hegedűnél mélyebb, a csellónál magasabb fekvésű, nazális tónusú hangszerrel mostohán bánt a zenetörténet: a brácsa sokáig csak töltőszólamként jött számításba, nem kapott szerepet szonáták vagy versenyművek hőseként.

VISSZHANG: KIÁLLÍTÁS
Nyugi, nyugi, a kerék forog

Méhes Lóránt Zuzu pályáját két, egymással gyakran összefonódó, bár látszólag ellentétes stílus és tematika határozza meg: a fotóalapú hiperrealizmus és a karikatúra, a miszticizmus és a „rögvalóság”.

VISSZHANG: KÖNYV
Mohácsi Árpád: Párizsi befutó

Mindennel együtt szép kép, ahogy egy ötvenes NER-lovag fiatal lánnyal (Lucával) ismerkedik meg Bálványoson.

VISSZHANG: FILM
Az igazság bajnokai

A Közel-Keleten szolgáló hivatásos katona naponta kerül életveszélybe, mégis a biztonságosnak tudott Dániában élő felesége lesz áldozata egy robbanásos vonatbalesetnek.

VISSZHANG: LEMEZ
Nunki Bay Starship: From A Proper Distance

Két évvel előző nagylemeze, a Sigma Sagittarii után ötszámos EP-vel jelentkezett a magát a neosoul, pszichedelikus rock és r&b határára soroló zenekar. Szerintük olyan terápiás albumként is funkcionál a From a Proper Distance, amely rávilágít arra, hogy belső vívódásainkkal, a legváratlanabb időpontokban bevillanó furcsa gondolatainkkal nem vagyunk egyedül.

VISSZHANG: FILM
Venom 2. – Vérontó

Ha az első Venom-film egy romantikus egymásra találás filmje volt, akkor a második felvonás inkább egy fájdalmas szakításé (és újra egymásra találásé).

VISSZHANG: LEMEZ
Remi Wolf: Juno

A fiatal kaliforniai énekesnő a soha el nem múló karanténidőszak egyik legérdekesebb felfedezettje.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/43.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/43.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2021/43.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Szétosztottuk a dalokat”

Kautzky Armand színész

LOKÁL

A LEGSZEGÉNYEBBEK MUNKÁSSZÁLLÓJA
Nem állatnak való hely

Tűzvésznek kellett kitörnie ahhoz, hogy Budapest egyik illegális munkásszállója megszűnjön. A hatóságok már öt éve próbálták ezt elérni.

ETELE PLAZA
Város a dobozban

A pláza nem más, mint az urbánus lét nyújtotta kényelem egy dobozba zárva. Budapest legújabb létesítménye, az Etele Plaza csúcsra járatja mindazt, amit e tárgyban ma az építészet nyújtani tud.

TUDOMÁNY

Egy ismétlődésekkel terhes élet
Kornai János (1928–2021)

Életpályájának szinte mindegyik vonulata tartalmaz regényes elemeket. Várhegyi Éva búcsúzik.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Itt a birs!

Gyömbéres-birsalmás mesepite

ÉTEL, HORDÓ
Manna

A Bajor Sarokból koreai étterem lett, Mannának hívják, és külsőre úgy néz ki, mintha egyenesen Szöulból repítették volna ide.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.