2021. október 18., hétfő

MÁR MEGKOPOTT A BLACK FRIDAY? - AZ IDEI LEHET AZ UTOLSÓ SZABADABB VÁSÁR

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2021.10.18.


Egy üzletlánc tapasztalata, de egy felmérés is arra utal, hogy az idén a Black Friday csekélyebb érdeklődést vonzhat a korábbinál. Nem mindenki gondolja azonban így. Abban viszont általánosnak tűnik az egyetértés, hogy mely cikkek lehetnek a legkeresettebbek.

Az előző évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a műszaki cikkek vásárlásával a magyarok fele kivár a novemberi Black Friday akciókig. Augusztusban és szeptember elején csak a legszükségesebb műszaki eszközöket szerzik be az iskolakezdéshez. A MediaMarkt azonban most azt tudatta, hogy augusztus óta a közép- és felsőkategóriás okoskészülékek forgalma a szokásos kétszerese. Még mindig nem lanyhul az ősz elején megnövekedett kereslet.

Már most látszik, hogy idén combos bukta lesz a Black Friday – címen ismertette a Napi.hu az e-kereskedelmi szoftvereket fejlesztő LogiNet és a Reacty Digital reprezentatív felmérését. E szerint a magyarok az idén a tavalyihoz képest hatezer forinttal kevesebbet, vagyis 34 ezret terveznek költeni a Black Friday akciók keretében. Ez a kutatást végző szakértők szerint többek között az egész éven át tartó, folyamatos online vásárlással és eszközbeszerzéssel, valamint az alacsonyabb elkölthető jövedelemmel magyarázható.

A legnagyobb átverések a Black Friday alkalmával az akciós trükközések, amelyek ellen esetenként a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is fellépett. Az idei lehet azonban az utolsó év, amikor még megúszhatják a „furfangos” kereskedők. Uniós előírás miatt ugyanis jövő tavasztól az akcióknál meg kell majd jelölni a korábban alkalmazott ára(ka)t. Ezzel a hatóság jobban fel tudja deríteni a kamuleárazásokat. Az online fogyasztóvédelembe már 2022 januárjától jelentős változás hozhat a szintén uniós irányelveket átültető 373/2021. kormányrendelet
A csak online vásárlást tervezők aránya idén, meglepő módon, 19-ről 15 százalékra csökkenhet. Szakértők szerint ebben közrejátszhatnak a növekvő szállítási díjak, de a korábbi online rendelések során tapasztalt csalódottság is. Azok a vásárlók, akikhez tavaly késve vagy sérülten érkezett meg az online rendelt termék, idén valószínűleg egyáltalán nem vagy nem online fognak vásárolni.

Míg 2019-ben tízből két ember, addig tavaly már tízből három ember számolt be késésről. 2020-ban a csalódott vásárlók harmada szembesült sérült termékkel a Black Friday rendelései alkalmával. A csalódottságot tovább tetézte a már 2020-ra is jellemző árukészlethiány: a kinézett termékeket a vásárlást tervezők fele egyszerűen nem találta a virtuális vagy a fizikai polcokon. Ez idén a globális szállítási nehézségek és a szórakoztató és számítástechnikai ipart érintő chiphiány miatt tovább fokozódhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.