2021. október 19., kedd

SENKINEK NEM ÉRDEKE A NYÍLT, ÉLES VITÁK KIALAKULÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.10.19.


„Márki-Zay Péternek nem csupán az ellenzéki pártok szervezeti erejére, hanem szavazóira is szüksége van ahhoz, hogy elegendő támogatást kapjon a közös lista” – mondta Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója kérdésünkre, hogy hova vezethet az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás győztesének most bedobott ötlete egy hetedik frakció megalakítására. Elhúzódó tárgyalásokra számít. Mint mondja: egyik pártnak sem áll érdekében nyílt viták, konfliktusok kialakulása. Az október 23-i közös fellépés demonstrálhatja, hogy közös érdeknek tartják a sebek begyógyítását.


Ha nem is bombát robbantott, de azért megütközést keltő bejelentést tett Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának hétfői adásában. Ugyan már korábban is utalgatott hasonlóra, ám most a győzelme után más hangsúlyt kap az igénye arra, hogy legyen egy frakciójuk azoknak a civileknek is, akik nincsenek benne a hat ellenzéki párt egyikében sem. Igaz, azt is hozzátette, hogy egy pártfüggetlen miniszterelnök-jelöltnek minden frakció a sajátja kell, hogy legyen. Emellett azonban hangsúlyozta, hogy az első feladat nem más, mint az előválasztás okozta („remélhetőleg csak felületes”) sérülések begyógyítása.

A hetedik frakció alakításának igénye minden bizonnyal új konfliktusokat generál, hiszen a helyek végesek a közös listán, s a hatpárti megállapodásban – aminek kidolgozásában Márki-Zay nem vett részt – rögzítetteket kellene ismét kinyitnia a hat pártnak. Ez vajon hova vezethet, mi sülhet ki ebből? – kérdeztük Mikecz Dánielt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.