2021. november 12., péntek

AZ OLTÁSI TERV ÁTGONDOLATLANSÁGÁT MAGA A KORMÁNY DEMONSTRÁLTA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.11.12.


Akár megfelelő is lehetne szakmailag az Orbán-kormány nyilvánosságra került ’oltási terve’, de már csak amiatt sem az, mert nem készült el időben, nem hozták időben nyilvánosságra, és főleg, mert nem tartották be” – szögezte le Falus Ferenc a csaknem egy évnyi küzdelem után végül a kormány által csak nyilvánosságra hozott 42 oldalas dokumentum kapcsán. A kormány maga demonstrálta a program átgondolatlanságát azzal, hogy szinte hétről-hétre változott az oltási rend. Az oltási terv azért sem megfelelő, mert nem valósult meg – húzta alá a volt tiszti főorvos, példaként említve, hogy abban az is áll, egyetlen hétvégén lehetséges több mint egymillió ember beoltása. Emlékeztetőül: máig összesen 13,288 millió koronavírus-elleni vakcinadózist adtak be Magyarországon, pedig lassan egy éve tart az oltakozás, s mintegy háromnegyed éve vakcina-hiány sincs már.

A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetnek (TASZ) – majdnem egy évvel az első igénylés után – most sikerült elérnie, hogy a kormány nyilvánosságra hozza az oltási tervet. Erről a TASZ blogjából értesülhetett a közvélemény, miután nem az történt, hogy átadták volna, esetleg nagy kegyesen feltették volna a koronavírus.gov.hu oldalra, a hírek közé a dokumentumot, hanem az, hogy az oldal egy elhagyott bugyrába, az archív dokumentumok közé suvasztották oda a 2020 november vége és 2021 január vége közöttre datált oltási tervet, amit – mint a TASZ rövid vizsgálódiás után megállapította – csak az idén október 8-án szkenneltek be és 29-e után töltöttek fel.

Maga a 42 oldalas oltási terv tartalmaz olyan elemeket, amelyek vissza-visszaköszöntek Orbán Viktor egyes nyilatkozataiban, az operatív törzs bizonyos bejelentéseiben, vagy akár a járványvédelmi kommunikációban résztvevők megnyilvánulásaiban, ám ez csak egy kis része az abban szereplő adatoknak, koncepcióknak, terveknek. Mai szemmel nézve, egészen érdekes kitételek is olvashatók benne, például az a kijelentés, miszerint a tömeges oltási szakaszban, egy hétvégén akár 1,025 millió, egy héten pedig akár 2,05 millió ember is beoltható (10. oldal). Megjegyezzük: a mai napig, a rendelkezésre álló legfrissebb hivatalos adatok szerint „a beoltottak száma 5 992 142 fő, közülük 5 768 941 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 527 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették”, ami annyit jelent, hogy eddig összesen 13,288 millió dózis vakcinát adtak be. Igaz ugyan, hogy az úgynevezett ütemezett oltási szakaszban (ami a vakcina rendelkezésre állásának az ütemezett voltát fedi) „204 960 ember oltása biztosítható” (9. oldal), de legjobb tudomásunk szerint (legalábbis ezt sugallta a kormányzati kommunikáció az oltások elindítása után nem sokkal későbbtől kezdődően) vakcinahiány nemigen akadályozta volna a több oltást. Az oltási tervben egyébként (7. oldal) egy kis táblázatban az áll, hogy összesen 5 751 863 vakcina kell az egyes célcsoportok beoltásához...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.