2021. november 3., szerda

TÉNYLEG A BÁNTALMAZÓKNAK KEDVEZ VARGA JUDIT TÖRVÉNYJAVASLATA A VÁLÁSRÓL?

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2021.11.03.


Egy új törvénymódosítási tervezet szerint az egyik szülő kérésére is elrendelhetik a gyerek közös felügyeletét a válásnál, nem kellene hozzá konszenzus. Nőjogi szervezetek élesen bírálták a javaslatot, attól félnek, hogy a bántalmazók visszaélnek majd a jogi lehetőséggel. Varga Judit komolytalannak tartja ezeket az aggályokat, azzal érvel, hogy a bíróságok úgyis megvédik az anyákat és a gyerekeket. Gyerekjogi szakértők nem tartják ördögtől valónak az igazságügyi miniszter javaslatát, az EU-ban is elterjedt a közös felügyelet elrendelése és a váltott elhelyezés. Sok helyen mediációt és családterápiát is biztosítanak, hogy a szülők konfliktusa ne a gyerekeket terhelje, erre viszont nincs utalás a módosításban. Félő, hogy enélkül csak még több vitát generál majd az új jogi megoldás.


Október közepén nyújtotta be Varga Judit igazságügyi miniszter azt a salátatörvényt, ami úgy módosítaná a polgári törvénykönyvet, hogy a jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhetné a bíróság a gyermek közös felügyeletét a válásnál. A miniszter szerint a kiskorú gyermekek érdekét szolgálja a módosítás, mivel egy nagy konfliktusforrást szüntetne meg. A javaslatot azonban nem mindenki támogatja, több nőjogi szervezet is élesen bírálta, de gyerekjogi szakértők sincsenek meggyőződve, hogy magyar viszonyok között ebben a formában működőképes lehet, és a gyerekek hasznára válik majd.

De mit is mond a törvénymódosítás?

A bíróság az egyik szülő kérelmére dönthetne a közös felügyeletről, valamint arról, hogy a szülők felváltva, azonos időtartamban – például heti vagy kétheti váltásban – gondozhassák a gyereküket, ha ez az érdeke a gyereknek. Erre eddig is volt lehetőség, amennyiben a szülők közösen megegyeztek erről – ilyenkor a bíróság vizsgálja, hogy a szülők alkalmasak-e a közös szülői felügyelet gyakorlására, reális-e a közös megállapodás betartása, és hogy a gyerek érdekeit szolgálja-e a közös felügyelet. Ez tehát nem újdonság. Ami viszont az, hogy a törvénymódosítás értelmében már nem lenne szükség a konszenzusos megállapodásra, sőt, olyan esetekben jöhet szóba ez a megoldás, amikor a két szülő között vita van a kérdésben. Erre utalhatott Varga Judit, amikor a konfliktusforrás megszüntetéséről beszélt. Szerinte az élet már túlhaladta a megegyezéses megoldást, ezért van szükség a közös felügyelet szabályainak a módosítására.

Azt is mondta a miniszter, hogy a váltott elhelyezés garantálná, hogy minél kevésbé legyen megterhelő a gyerekeknek a különélés, és mindkét szülőjével bensőséges kapcsolatban maradhasson. Szerinte ezt támasztják alá a nemzetközi tapasztalatok és a legfrissebb kutatások is. Még akkor is jobban járnak a gyerekek a váltott gondoskodással, ha a szülők viszonya nem kifejezetten jó, mivel együttműködésre ösztönzi őket. Ha a bíró olyan körülményt észlel, ami csak még nagyobb konfliktust és problémát generálna, akkor természetesen nem fog a váltott elhelyezés mellett dönteni, tette hozzá. Szintén érvként említi Facebook-posztjában, hogy az Európai Unióban elterjedt a közös szülői felügyelet, és sok országban rendelheti el azt a bíróság az egyik szülő kérelmére...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.