2021. november 18., csütörtök

VÉLEMÉNY ÉS NÉHÁNY ADAT OLTÁSOKRÓL ÉS A JELENLEGI HELYZETRŐL

FACEBOOK
Szerző: KEMENESI GÁBOR
2021.11.17.


Magyarország komoly károkat szenvedett az előző hullámok során a lakosságarányos halálozások tekintetében (mellékelt ábra). Jelen járványhelyzetben komoly fékezésre van szükség, hogy mérsékelni tudjuk a további károkat. Vessünk most be mindent, amit megtanultunk az elmúlt másfél évben.
Az oltások vitathatatlanul működnek a vírus legszörnyűbb hatásai ellen, amennyiben megfelelő mértékben és megfelelő felelősség mellett, egyéb megoldásokkal együtt (maszk, stb), jól időzítve vetjük be a Delta hullámban.
További tudományosan leírt tény, hogy a vakcinált emberek kevésbé adják tovább a fertőzést, és kevesebb ideig fertőznek, amennyiben elkapják. (https://www.medrxiv.org/con.../10.1101/2021.08.30.21262701v1 https://www.medrxiv.org/con.../10.1101/2021.10.14.21264959v1 https://www.medrxiv.org/con.../10.1101/2021.07.13.21260393v1 )
Ez különösen olyan munkakörökben rendkívül jelentős, ahol más emberekért is felelünk, őket potenciálisan veszélyeztethetjük (pedagógus, eü. dolgozó, bolti eladók stb.). Továbbá különösen fontos egy olyan helyzetben, mint a mostani, ahol minden eszközünkkel a járvány terjedésének fékezéséért kellene tennünk – MASZK!😷😷😷😷
Ne féljünk a harmadik oltástól, a delta hullám kapcsán számos kiváló tanulmány bizonyította, hogy az egészségügyi károk mérséklésére rendkívül alkalmas és biztonságos (https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa2114255 )
🤔Akit soknak találja a három oltást, annak mellékeltem egy táblázatot, amely összefoglalja, hogy az egyéb, gyermekkori és opcionális oltások közül is a legtöbb 3 dózisos, vagy annál több. A hosszú távú immunitás kialakításáért még korántsem biztos, hogy nem a három dózisos alapoltás lehet a megoldás – ezt még vizsgálni kell, de amit bizonyosan látunk: Működik a delta hullámban!
Mindenki vigyázzon magára és vigyázzunk egymásra. Azokat az embereket akik munkakörük folytán jelentős szerepet töltenek be a társadalom működésében (pedagógusok, egészségügyi dolgozók, stb), kiemelten arra kérem, hogy éljenek a végzettségükből adódó tudományos igényű gondolkodási képességükkel és kövessék a tudomány szavát. Ne a félelem vezéreljen senkit, mindenre van tudományos válasz, keressék a megfelelő helyeken. Amire pedig még nincs, ott gőzerővel dolgozik a tudomány, hogy mihamarabb legyen. Addig is a lehető legtöbb éppen rendelkezésre álló ismeret alapján mutatja a legbiztonságosabb és leggyorsabb kivezető utat a járványból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.