2021. december 8., szerda

A BALATON MINDENKIÉ? | MI TÖRTÉNIK A CLUB ALIGÁVAL ÉS MI ENNEK A JELENTŐSÉGE? | HELYKÖZI JÁRAT

PARTIZÁN / HELYKÖZI JÁRAT
Szerző: Partizán
2021.12.06.



A Club Aliga története tűpontos lenyomata az elmúlt 100 év magyar történelmének. A 20. század elején a vagyonosodó polgárság körében divatossá vált az üdülés. Balatonaliga adottságai pedig tökéletesen megfeleltek a célra: közel van Budapesthez, szép a kilátás, van egy pazar ősfás liget. Egyre-másra emelkedtek ki a partból a kor építészeti trendjeit követő csinos kis villák.
Aztán a 40-es évek végén az állampárt szerezte meg a területet. Létrehozták Aliga I-et a rendes párttagoknak és a szigorúan őrzött Aliga II-t a pártelitnek. Felhúzták Kádár ikonikus nyaralóját, de megfordult itt többek között Fidel Castro, Hruscsov, Brezsnyev és Gagarin is. Aztán jött a rendszerváltás, amikor végre mindenki számára (aki megengedhette magának a balatoni nyaralást) kinyíltak a Club Aliga kapui. Igaz, a területet csak nyűgnek érezte az állam, így 2007-ben túl is adott rajta. Jöttek a külföldi befektetők, akik aztán a szemkápráztató látványterveken túl nem sokat kezdtek a Club Aligával, de legalább lerohasztották a történelemi jelentőségű épületeket.
Majd 2019-ben megérkeztek a NER felmentő seregei, élükön Mészáros Lőrinccel és Tiborcz Istvánnal. Utánuk pedig a közpénzmilliárdok, valamint a “kiemelt beruházás” plecsni. Hogy pontosan mi lesz a terület sorsa, egyelőre nem egyértelmű, de a helyiek nem lelkesednek a beruházásáért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.