2021. december 11., szombat

GÉMESI GYÖRGY A POLGÁRMESTERI BÉREMELÉSRŐL: FORRÁS BIZTOSÍTÁSA NÉLKÜL KAMPÁNYFOGÁS

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.12.10.


Minden béremelés jó, ám ha az emelés mellé nem rendel forrást a kormány az év végéig, ezt is kampányfogásnak tekinthetjük – mondta lapunk érdeklődésére Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. A gödöllői polgármestert annak apropóján kérdeztük, hogy kormánypárti politikusok törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek a polgármesteri illetmények emelésére.


Emlékeztetett, hogy a MÖSZ három éve követeli a teljes közszférában dolgozók – így a polgármesterek illetményének – inflációkövető emelését. A polgármesteri bérek különben hét éve nem változtak, miközben az infláció miatt csökkent a bérek értéke. Ezért az érdekképviselet elnöke ebből a szempontból örömtelinek tartja a javaslatot. Ugyanakkor szerinte ez is olyan kampánybéremelés, amilyen a óvónők, bölcsődei dolgozók, rendvédelmi dolgozók számára és más ágazatokban bejelentett 10-20 százalékos emelés is. – Mivel az ezeken a területeken foglalkoztatottak bére évek óta nem változott, és így messze elmarad a versenyszférában kereshető fizetésektől, az infláció eddig is csökkentette a keresetek vásárlóértékét, idén viszont kilőtt, a közelgő választás miatt a kormánynak muszáj volt hozzányúlnia néhány szektor béréhez – magyarázta Gémesi György. Hozzátette, továbbra is azt szeretnék, ha a teljes közszférában biztosított lenne az inflációkövető emelés.

Az Országgyűléshez benyújtott javaslat kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a polgármesterek illetményét jelenleg a főpolgármesteri bér alapján számolják, a javaslat megszavazása esetén viszont a megyei jogú városok vezetőinek illetménye lesz a vetítési alap. Szerinte ez a változtatás politikai döntésről árulkodik. Mint mondta, a budapesti főpolgármester bére bő 10 százalékkal emelkedik, a kisebb települések esetében viszont a változás ennél jóval nagyobb, akár az 50 százalékot is jócskán meghaladja...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.