2021. december 3., péntek

JÖHET A LEX BAYER: ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSÜGYNÖKSÉGEK SEGÍTENEK A LAKHATÁSI VÁLSÁGBAN

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.12.03.


A Budapest Intézet és az Utcáról Lakásba! Egyesület közösen mutatta be azt a kézikönyvet, amely szociális lakásügynökségek létrehozásában segíti az önkormányzatokat. A bemutatón V. Naszályi Márta polgármester az I. kerület lakásügynökséggel kapcsolatos tapasztalatairól is beszámolt. Az I, kerület vezetője áprilisban nyilatkozott a Hírklikknek egy új önkormányzati lakáskoncepció kidolgozásáról, amivel jogszerűvé és visszaélésektől mentessé kívánják tenni ingatlanállományuk piaci alapú működtetését. Most ennek részleteit ismertette a sajtóval.


Kovács Vera, az Utcáról Lakásba! Egyesület társelnöke elmondta, hogy szervezetük már évek óta foglalkozik a lakhatási szegénység csökkentésével, ami nem csak a hajléktalan embereket érinti, hanem mindenkit, aki nem, vagy csak nagyon nehezen tud piaci áron lakást bérelni. Programjaik között egy saját szociális lakásügynökség is szerepel, amelynek célja, hogy magántulajdonú, üresen álló lakások bevonásával bővítse a megfizethető bérlakások számát. A kézikönyv azért született, hogy az innovatív megoldás szélesebb körben ismertté váljon, és minél több önkormányzat kezdeményezzen hasonló programot.

Az elkészült kézikönyvet a szerzők, Váradi Balázs és Scharle Ágota, a Budapest Intézet kutatói mutatták be. Kiemelték, hogy egy hasonló lakásügynökség akkor tud sikeres lenni, ha kellően rugalmas struktúrát hoznak létre az alapítók. A lakástulajdonosok motivációi többfélék lehetnek: a közösségért tenni önmagában is késztethet arra tulajdonosokat, hogy a lakásügynökségen keresztül adják bérbe ingatlanjukat, emellett fontos lehet a kiszámíthatóság, az önkormányzat által nyújtott biztosítékok, valamint a konstrukcióval járó adókedvezmény. Váradi szerint most van itt az ideje annak, hogy az önkormányzatok belefogjanak a programba, hiszen a lakásárak folyamatosan emelkednek, miközben több hazai és külföldi példa is mutatja, hogy a konstrukció működőképes...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.