2021. december 15., szerda

LEHET-E A TÁRSADALOM INNOVATÍV?

QUBIT
Szerző: TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT PODCASTJA
2021.12.15.


Az innováció nemcsak az üzletben vagy a technológiában fontos, hanem társadalmi problémákra is megoldást nyújthat, legyen szó mikrohitelezésről, munkanélkülieket segítő képzési programokról vagy hátrányos helyzetű gyerekek mentorálásáról. Az ilyen programok sikerének titka az állami bürokráciát megkerülő széles társadalmi összefogás.


Az innováció korunk egyik varázsszava. Ami innovatív, az jó, legyen szó megoldásról, vállalatról vagy technológiáról. De lehet-e a társadalom innovatív? A Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) podcastja, A véleményeken túl legfrissebb epizódjában a társadalmi innováció kérdéskörét boncolgatják a terület kutatói.

Míg az üzleti innovációk a vállalatok piaci sikerességének növelését célozzák, a társadalmi innovációk valamilyen társadalmi probléma megoldását, enyhítését avagy új társadalmi lehetőségek megteremtését. A beszélgetésben Havas Attila, a Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) főmunkatársa, aki az innovációval, annak társadalmi és gazdasági feltételeivel foglalkozik, elmondta, hogy a határok nem mindig jelölhetők ki ilyen egyértelműen.

A társadalmi innovációkhoz gyakran társulnak új üzleti megoldások is, így beszélhetünk hibrid innovációkról is. Ennek egy ismert példája a Mohamed Yunnus által indított és világszerte elterjedt mikrohitelezés intézménye, amely a legszegényebbeknek próbál segíteni azzal, hogy vagyoni fedezet nélkül, közösségi fedezettel nyújt nekik kölcsönöket, amelyből ők elindíthatják saját vállalkozásukat. A mikrohitelezés tehát egy társadalmi problémán enyhít, miközben adott esetben üzletileg is sikeres, vagy legalább önfenntartó lehet. Hazai kontextusban is létezik a mikrohitelezés, jóllehet a Kiút programban nem az üzleti, hanem a társadalmi vonatkozás, a filantrópia dominál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.