2021. december 3., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.12.01.


A SZERK.


A SZERK.
A kérdés

A politika és a szolgálatok közötti határ­vonal elmosódásának a gyanúja évtizedek óta körüllengi a nemzetbiztonsági szerveket.

A SZERK.
Mert azt mondta

A napokban ünnepelte a honi sajtó Szájer József ereszes akrobatamutatványának egy­éves születésnapját. Mi pedig egy éve hallgatjuk már, valahányszor ez az emlékezetes eresz szóba kerül, azt a Fidesz legtetejéről elhintett világmagyarázatot, hogy Szájer lebuktatása „titkosszolgálati akció” volt – mintha úgy nem érne.

PUBLICISZTIKA

UITZ RENÁTA
Kérdezni szabad
Mit vetít előre az Európai Unió Bíróságának ítélete Vasvári Csaba magyar bíró ügyében?

Nem okozott nagy meglepetést az Európai Unió Bírósága (EUB), amikor a minap kimondta: ellentétes az EU működéséről szóló alapító szerződéssel, „ha valamely nemzeti bíróval szemben fegyelmi eljárást kezdeményeznek azzal az indokkal, hogy e rendelkezés alapján előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel fordult a Bírósághoz”.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Kétmilliárd ember vízellátása függ a tibeti hegyektől”
Penpa Cering, Tibet száműzött kormányának elnöke

Kína terjeszkedése megállíthatatlannak tűnik – Hongkong bekebelezése után most Tajvannal és Indiával szít fegyveres konfliktust –, s a 20. század első felétől elfoglalt hatalmas területeken brutális módon bánik a kisebbséggé lett népcsoportokkal. Tibet emigráns kormányfőjét a szabad Tibetért szervezett nagy nemzetközi konferencián, a Genfi Fórumon kérdeztük.

BELPOL

KORRUPCIÓS BŰNLAJSTROMOT KÜLDÖTT BRÜSSZEL A KORMÁNYNAK
Figyelmeztető lövés

A jogállamisági mechanizmus előkészítő lépéseként levelet írt a magyar kormánynak az Európai Bizottság. Komoly vádak szerepelnek a dokumentumban, de a pénzmegvonás még mindig viszonylag távoli fenyegetés, arra a jövő évi választás előtt aligha kerülhet sor.

CIGARETTACSEMPÉSZET MAGYARORSZÁGON
Csendben elpöfög

Szeptemberig 112 millió szál illegálisan behozott cigarettát foglalt le az adóhatóság az idén. Az áru keletről érkezik, és a csempészetből tetemes vagyon is összejöhet. A módszerek változatosak, s nehéz kiszűrni a hatósági részről felmerülő korrupciót is.

KÉSVE ÉRKEZIK A FŐVÁROS EGÉSZSÉGÜGYÉRE SZÁNT ÁLLAMI TÁMOGATÁS
Indokolatlanul lassú haladás

Nyolc hónapos csúszással kapják meg az idei 10 milliárd forintos egészségügyi plusztámogatást Budapest és a fővárosi kerületek. Megnéztük, mire használták fel a tavalyi forrást, mennyit kapnak az idén, és hogy valóban rövidültek-e a CT- és MR-várólisták a fővárosban.

A KULTURÁLIS SZÍNTÉR ALAPÍTVÁNYI KISZERVEZÉSE
A fügefavitéz

A közelmúltban újabb, mondhatni szokásos felháborodáshullám kísérte Demeter Szilárd nyilatkozatát: a funkcióhalmozó intézményvezető nemcsak a magyar irodalom nagy részét, de a könnyűzenét, a filmet, a színházat is leszólta. Ám ennél sokkal érdekesebb a színfalak mögötti lázas osztozkodás.

KÖNYV

KÖNYVMELLÉKLET
„Nem gyónni akartam”
Karl Ove Knausgård író

Az Ősz című könyvvel indul a Harcom szerzőjének négykötetes ciklusa, az Évszakok. A nyitódarab címzettje az író még meg nem született lánya, neki magyarázza a világot e személyes enciklopédia merészen csapongó bejegyzéseivel. A Londonban élő norvég íróval telefonon beszélgettünk.

KÖNYVMELLÉKLET
Határhelyzetek és maszkok

Minimum tizenegyes! A Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

KÖNYVMELLÉKLET
„Nincs eldöntve”
Fried István irodalomtörténész a kétszáz éves Dosztojevszkijről

Kétszáz éve született Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, de a magyar olvasók csak az 1881-ben bekövetkezett halála előtt két évvel olvashatták először. Ma már evidens, hogy regényei a világirodalom klasszikusai, de hogyan fogadta korábban a közönség? Hatott-e Dosztojevszkij a 20. századi magyar irodalomra, és ma korszerűnek mondható-e? A Szegedi Tudományegyetem 87 éves professzor emeritusával beszélgettünk.

KRITIKA

KÖNYVMELLÉKLET
Tárgyversek során
Karl Ove Knausgård: Ősz. Évszakok

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.

KÖNYVMELLÉKLET
Emígy
Granasztói Pál: Egy patrióta élete

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

KÖNYVMELLÉKLET
A nemlét sűrűsége
Lanczkor Gábor: Sarjerdő

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

KÖNYVMELLÉKLET
A hetedik napon
Guido Tonelli: Genezis

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

KÖNYVMELLÉKLET
Itt mindenki figyel
Dezső András: Fedősztori. Kémek és titkos játszmák Magyarországon

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

KÖNYVMELLÉKLET
Nem szentírás
Éric Vuillard: Szegények háborúja

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában.

KIÁLLÍTÁS+
Lezárt műhely, levert lakat
A kísérletezés szabadsága – Inforg Stúdió 2000–2010

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

TÉVÉSOROZAT
A balfácán napja
A valószínűtlen gyilkos

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba.

SZÍNHÁZ
Dzsúdló és a magány
Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

KIÁLLÍTÁS
Apácától nyalókáig
Kakas

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

RÁDIÓ
Politikai inszeminátor
Közéleti podcast a 24.hu-n

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Rébecca Dautremer: Jussváry Jakominusz gazdag órái

E gyönyörűen illusztrált, albumszerű mesekönyv egy rövid, egyszerű történetet tár elénk egy nyuszi életéről.

VISSZHANG: KÖNYV
Peter Wohlleben: A természet jelbeszéde

Kertészkedő hangyák, „liftező” ölyvek, virágillat és jégeső

VISSZHANG: KÖNYV
Finy Petra: Kerti szonáta

A regény izgalmas nyelvi eszközökkel igyekszik megidézni a 80-as évek ritkán elbeszélt korszakát.

VISSZHANG: KÖNYV
Radek Malý–Jiří Grbavčic–Pavel Dvorský: Kihalt állatok atlasza

A Jurassic Park óta minden karácsonyi vásárra jut több olyan kiadvány, amely az őshüllők, tollas gyíkok, szárnyas krokodilok vagy szárazföldi bálnák seregletét veszi számba tudományos-ismeretterjesztő alapon.

VISSZHANG: KÖNYV
Elena Ferrante: Véletlen találatok

Nem muszáj mindent kötetben kiadni. Akkor sem, ha elismert, közkedvelt szerzőről van szó.

VISSZHANG: KÖNYV
Kiss Judit Ágnes: Szlalom

Lehet, megtorpan az olvasó egy pillanatra a szerző hetedik verseskötetében a Születésnapom című nyitódarab négy szótagos tiszta rímjénél: „Ki vágyna bár, azér’ se kúr, / nem védett meg az érsek úr”.

VISSZHANG: KÖNYV
Egressy Zoltán: Piszke papa meséi

Minden műfajnak megvannak az önbeteljesítő mondatai.

VISSZHANG: KONCERT
UMZE Crossover Concerto Project

Vajda Gergely művészeti vezető ezzel az összefoglaló címmel vezényelt öt szerzőtől hat versenyművet, új átiratokat és ősbemutatókat.

VISSZHANG: LEMEZ
Alice Sara Ott: Echoes of Life

Mihez kezd, aki megtudja, hogy gyógyíthatatlanul beteg? Még a saját válaszát sem tudhatja előre senki. Még egy művész sem.

VISSZHANG: LEMEZ
Rolling Stones: Tattoo You

Nemrég ünnepelte fél évszázados jubileumát a Sticky Fingers, most pedig elérkeztünk a másik fontos évfordulóhoz: negyvenéves a Tattoo You című Rolling Stones-album.

VISSZHANG: FILM
tick, tick… Boom!

New York, a 90-es évek elején.

VISSZHANG: FILM
A Gucci-ház

Ki tudja, mikor láthattuk utoljára Jeremy Ironst Jávor Pál-bajusszal és selyemsállal a nyakában mint talján arszlánt ripacskodni.

VISSZHANG: FILM
Az oltalmazó

Manapság egy tisztességes akcióhősnek legyen… mije is?

VISSZHANG: KIÁLLÍTÁS
Végh László: Isten, hus­kyk, havasok

Mintha a rosszízű közhellyé silányított „Isten, haza, család” jelszót állítaná pellengérre a Magyar Hang 43 éves fotográfusa, sőt e blaszfémiát még tetézi is az Erdéllyel (és Alaszkával) kapcsolatos finom utalás.

ZENE

INTERJÚ
„Nagyon hangosak”
Levon Eskenian zenész

Együttesével, a Gurdjieff Ensemble-lal az autentikus örmény zenét éleszti újjá. Az örmény nép­irtásról visszafogottan, de egy­értelműen nyilatkozik, s a mai Törökországban található ősi örmény területekre nem látogathat vissza. Sajátos hangvételű zenéjére az ECM is felfigyelt, a legendás lemezkiadónál hamarosan hozzákezdenek harmadik lemezük felvételéhez. A Müpában tartott koncertje után beszélgettünk.

MI A KOTTA?
Az enyészet örvénye

Klasszikus zenei programajánló a 2021/48. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/48.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/48.

Rövid hírek: kávé, gyík, galaxis

Szüret 2021/48.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Mellette az életet”

Bakonyi Alexa színész, a PopUp Produkció alapítója

FILM

TÉVÉSMACI
Zebrajóga

Amikor Sztupa és Troché a proletárdok ellen mentek, Ómafa kicsit összekavarta a dolgokat, meglehet, nem kellett volna megkérdezni.

LOKÁL

ÉPÍTETT KÖRNYEZETI NEVELÉS AZ ÉLHETŐBB TEREKÉRT
Lehet itt pancsolni?

Szabad-e fürdeni a szökőkútban? Mitől jó egy iskolaudvar? Milyen érzés budainak vagy csepelinek lenni? A kultúrAktív nevű civil szervezet célja a fiatalok érzékenyítése az épített környezet iránt.

LÉLEK

LOTTÓ ÉS LOGIKA
Mindig a ház nyer

Amikor megnő a nyeremény a nagy sorshúzásokon, mindig fokozódik a játékkedv is. Pedig az esélyeink nem lesznek nagyobbak.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
California cool

Fodroskel-saláta datolyaszilvával és kecskesajttal (Elizabeth salátája)

ÉTEL, HORDÓ
Bocelli

Étterem a Lövőház utcában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.