2021. december 9., csütörtök

REJTÉLYES VÖLNER-KÖZELI MILLIÁRDOK

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2021.12.09.


Igazi aranybánya a lemondott igazságügyi államtitkár fiához került ingatlanos cég, annak egykori alapítója pedig más üzletben járt jól.

A semmiből, vagy legalábbis cégbírósági papírokból nem kiolvasható módon lett milliárdos cégvagyona a kedden korrupció-gyanú miatt lemondott Völner Pál igazságügyi államtitkár és miniszterhelyettes huszonéves fiának – tudta meg lapunk. Völner Marcell Pálnak néhány év alatt lett egy mára 928 millió forintos eszközállományú – ebből félmilliárd pénzeszköz – és tavaly 83 millió forint nettó nyereséget termelt ingatlanos cége, a Tagba Kft. A vállalkozáshoz 2017 óta dunai kikötőfejlesztő cég is tartozik. 

A cégbírósági bejegyzésekből kitűnik, hogy a Völnerékhez keveredett ingatlanos céget egy bajóti vállalkozó, Varga Zsuzsanna alapította és tőkésítette fel. Nem is akárhogyan: a vállalkozás kapásból 524 milliós saját tőkével és 300 milliós hitelállománnyal indult. Hogy honnan volt Varga Zsuzsannának ennyi befektethető tőkéje és hitelkerete, az nem derül ki a cégtárból. 

A Tagba Kft. ügyvezetője az alapításkor bizonyos Kitka Klára volt, ám a cég kiegészítő mérlegéből kiderül, hogy az ügyvezetővel együtt már ekkor aláírási joga volt a társaságban tulajdonnal még nem rendelkező ifjabb Völnernek. A cég később igazi aranybányának bizonyult: saját tőkéje a kezdeti félmilliárdról 862 millióra nőtt, közben négy év alatt közel 340 milliónyi adózott nyereséget termelt. 

A Tagba időközben belépett a hajózási piacra is: mint arról beszámoltunk, 2017-ben fele részben tulajdonosa lett a Mahartlog Group-hoz tartozó kikötőfejlesztő cégnek, a Mahartlog Port Kft-nek. A Mahartlog-ban ügyvezetőként alkalmazták az akkor még a Tagbában tulajdonnal nem rendelkező Völner Marcell Pált is.(Ezzel kapcsolatban megkerestük a Mahartlog Group-ot, ám csak annyit válaszoltak: kérdéseink üzleti titkot képeznek, a sajtónak ezekről nem áll módunkban és szándékunkban sem nyilatkozni.) 

A sikerszéria ellenére Varga Zsuzsanna 2020-ra eladta a részesedéseit Völner Marcell Pálnak, aki innentől rögtön nagyvállalkozóként startolt el; a Tagba teljes és a Mahartlog Port 50 százalékos résztulajdonosa lett. A politikus fiát a céges elérhetőségére küldött levélben kérdeztük arról, hogy honnan tellett nekik egy ilyen komoly, milliárdos cégvagyon megvásárlására, ám egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.