2021. december 9., csütörtök

RUSVAI MIKLÓS: MÁR JÖVŐRE GYŐZELMET ARATHATUNK A KORONAVÍRUS FELETT – ÉS EHHEZ AZ OMIKRON IS HOZZÁJÁRULHAT

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2021.12.09.


Nagyjából 90%-os immunizáltság kellene ahhoz, hogy a koronavírus-járvány többé ne okozzon járványhullámokat, és ezt a szintet akár már a következő év második felében is elérhetjük - mondta Rusvai Miklós víruskutató a Portfolionak. A szakember szerint nem kizárólag az átoltottság növeli a társadalmi immunizáltság szintjét, hanem az átfertőződés is, így tudjuk majd elérni a kellő szintet, az oltást ugyanis sokan nem fogják felvenni. Ha bebizonyosodik, hogy az omikron gyorsabban terjed, és enyhébb megbetegedést okoz, mint a delta variáns, akkor még segítségünkre is lehet a szükséges immunizáltsági szint hamarabbi elérésében. Rusvai Miklóst arról is kérdeztük, hogy mire számítsunk abban az esetben, ha az omikron a deltánál mégsem bizonyul enyhébbnek a megbetegedést illetően, és hogy virológiai szempontból mennyire lenne indokolt az általánosan kötelező koronavírus elleni oltás bevezetése.


Jelentősen csökkenne a koronavírus-hullámok során látott halálozás, ha a teljes lakosság körében nagyon magas, 100% körüli lenne az immunizáltság szintje – mondta Rusvai Miklós víruskutató Portfolio-nak adott nyilatkozatában. A szakember immunizáltságot, és nem átoltottságot mondott, szerinte ugyanis a jelenleg nagyon nehéz elérni a teljes átoltottságot, mivel országonként sokan vannak, akik elutasítják a vakcinát. Az oltások mellett az immunizáltságot így növeli az is, ha valaki átesik a koronavírus-fertőzésen – mondta Rusvai.

A vuhani vadvírus esetén még 65-70%-os átimmunizáltság kellett volna, a delta esetén ez már 90%

- mondta lapunknak. Ha sikerülne ezt az immunizáltsági szintet elérni, akkor a koronavírus-járvány többé nem magas esetszámokkal járó hullámokban jelentkezne, sokkal alacsonyabb szinten lenne jelen a társadalomban. Rusvai Miklós szerint egyébként a 90%-os immunizáltság nincs is olyan messze: a társadalom nagyobb része oltással, az oltatlanok pedig átfertőződéssel szereznek immunitást,

ÉS A SZAKEMBER SZERINT A JÖVŐ ÉV MÁSODIK FELÉBEN KIALAKULHAT A TÁRSADALMI IMMUNITÁS A KORONAVÍRUSSAL SZEMBEN...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.