2021. május 14., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.05.12.


A SZERK.


A SZERK.
A dzsenderharcos

A magyar és a lengyel kormány kiszedette a nemek közötti egyenlőség (gender equality) kifejezést az Európai Unió állam- és kormányfőinek múlt hét végi informális csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozatból.

A SZERK.
A családi ezüst

Amikor 2006 táján felépült Orbán Viktor parasztháza a felcsúti futballpálya közvetlen szomszédságában, még az járta, hogy milyen jó, hogy a Fidesz elfoglalt elnökének csak a szomszédba kell átugrani, ha egy kis testmozgásra vágyik.

PUBLICISZTIKA

HORN GÁBOR
Kivonulás!
Tíz év bűnei és a jóvátétel receptje az oktatásban

A kormány rombolása nem pusztán önmagában, itt és most megbocsáthatatlan, hosszú távú hatásai Orbán uralkodásán jóval túlmutatóan mérgezik majd az emberek életét. Csepp a tengerben az iskola világának szétdúlása – nekem személy szerint ez a legfájóbb, a társadalmi mobilitás tekintetében viszont a legkártékonyabb.

KOVÁCS ANDRÁS
A definíció és a valóság
Vitában Laczó Ferenccel az antiszemitizmus új definíciójáról

Laczó Ferenc, a kitűnő fiatal történész, az antiszemitizmus új definícióját előterjesztő Jerusalem Declaration of Antisemitism (JDA) egyik aláírója, válaszcikkben reflektált az ugyancsak e hasábokon megjelent, Deklarációt kritizáló írásomra. A válaszcikk akár azt is demonstrálhatná, hogy mi a bajom az új definícióval.

KÜLPOL

INTERJÚ
„A leninizmus maradt”
Orville Schell történész, Kína-szakértő

Kicsoda Hszi Csin-ping, hogyan vált Kína diktátorává, és milyen hatása lehet a világpolitikára a szuperhatalmi státusba kerülő ország élén? A New York-i székhelyű Asia Society igazgatójával, a University of California Berkeley korábbi dékánjával az egyre mélyülő magyar–kínai barátságról is beszélgettünk.

BELPOL


MIT TEHET AZ EU A SZABAD MAGYAR MÉDIÁÉRT?
Jourová feltette a kezét

Az Európai Bizottság tehetetlennek mutatja magát a fideszes médiaholding ügyében. A KESMA létrejöttét valóban nem akadályozhatták meg, de más eszközeik lennének a kormányzati médiatúlsúly ellen.

RENDŐRÖK, ÜGYNÖKÖK CZEGLÉDY CSABA NYOMÁBAN
Nem angyal, talán nem ördög

Alig telik el hét úgy, hogy a DK-s Czeglédy Csaba ne szerepeljen a hírekben valamilyen nyomozás, nyilatkozat, lefutott vagy még folyamatban lévő per kapcsán. A börtönt is megjárt, a kilencvenes évek óta aktív szombathelyi politikus, ügyvéd nevét a kormánypárti média emlegeti a legnagyobb hévvel.

A BREAKING BAD ZSÁMBÉKON
Kis mennyiségben gyógyszer

Március 24-én a rendőrség rajtaütött egy zsámbéki magánházban működő gyógyszerhamisító laboratóriumon, és tíz másik, a bűnszervezethez tartozó helyszínen. A nemzetközi nyomozás eredményeképpen lefoglalt drog feketepiaci értéke szédítő.

MIT LEHET TENNI AZ ÉLETVESZÉLYES FENYEGETÉSEK ELLEN?
A mama profilja

Az 53 éves rokkantnyugdíjas V. Gábor úgy gondolja, csak véleményt nyilvánított, amikor azt írta Kálmán Olgának, hogy le kéne vágni a fejét. V. Gábor meggyőződése, hogy a nemzet jobbik feléhez tartozik. Kire számíthat az, aki a kormányzati óriásplakátok szerint ellenség?

INTERAKTÍV

RÁDIÓ
Kínavallatás
A Kínai Kommunista Párt műsora a Spirit FM-en

Már az elején be kell vallanunk, hogy kábé ez a műsor volt mindannak az alja, amihez eddig jegyzetíróként szerencsénk volt. És ez akkor is nagy szó, ha jól tudjuk, a magyar éter nem szűkölködik negatív irányú teljesítményekben, érthetetlen vállalkozásokban és a kiváltott szekunder szégyent doppingszerként alkalmazó produkciókban.

Egy hét tudomány 2021/19.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/19.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/19.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG: TÁNC
Fifika

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat a tánc világnapjára időzítve, tíz év után újította fel az előadást, negyedszázados működésüket is ünnepelve.

TÉVÉSMACI
Madárparadicsom

Sztupa és Troché kalandjai

SORKÖZ


ELSÜLLYEDT SZERZŐK L.
Aki jobban szeretett írni
Feleki László (1909–1989)

A harmincas évek végén az Arsenal edzéseiről küldte írásait a Nemzeti Sportnak, könyvet írt a londoni 6:3-ról, halála után a sportújságírók díjat neveztek el róla. Regényei, verseskötetei jelentek meg, mégis a Ludas Matyi munkatársaként ment nyugdíjba. Fő művét Napóleon életéről írta.

VISSZHANG: KÖNYV
Zalka Csenge Virág: Széltestvér és Napkelte – Hagyományos mesék rendhagyó családokról

„Márpedig én mindhármukat szeretem!” – felelte a spanyol király konok leánya, és aztán be is bizonyította az apjának, hogy igenis, mindhárom daliára szüksége van.

VISSZHANG: KÖNYV
Richard Osman: a Csütörtöki nyomozóklub

A jó nevű brit producer, műsorvezető és humorista, a BBC One híres vetélkedőjének, a milliós táború Pointless­nek a megálmodója megírta első regényét, mely azonmód nemzetközi bestseller is lett.

SZÍNHÁZ

SZÍNHÁZ
A szemébe nézni
Joe White: Tiszavirág

A történet egy isten háta mögötti angol faluban, Shropshire-ben játszódik. Akik kezdeni akartak valamit az életükkel, már rég leléptek, már csak az idősek és az elveszettek élnek itt. Mint az a háromtagú család, akik az idősebb gyermek, Adam elvesztését próbálják épp feldolgozni.

RÉS A PRÉSEN
„Tág horizonttal”
Lóky Tamás, Aulea Alapítvány

A Slipperyről beszélgettünk.

ZENE

LEMEZ
Zene kíváncsi embereknek
Három Trottel Records-kiadvány

A Trottel Records kiadványain nem fog az idő, új lemezeik és az újra kiadott klasszikusok egyformán izgalmas hallgatnivalók.

HANGADÓ - INTERJÚ
„Mindig mást szállított”
Vajda Gergely zeneszerző, karmester Stravinskyról

Ötven éve halt meg Igor Stravinsky. De írhatnánk Sztravinszkijt is, több arca volt, megnéztünk néhányat ezek közül. Volt közöttük nemigen ismert, sőt egyenesen kellemetlen is.

HANGADÓ – AZ ELTŰNT IMPROVIZÁCIÓ NYOMÁBAN
Odaillő átvezetés

Az improvizáció, mint a neve is mutatja, előre nem látott, váratlan jelenséget jelöl: a zenében a helyben kitalált és egyidejűleg el is játszott dallamokat. Vajon ma – ha éppen nem dzsesszkoncerten ül – hányszor van része ilyesmiben a koncertlátogatónak?

HANGADÓ - A TENOR URALMÁRÓL
Sziklaszilárd pozíció

Alárendelt közreműködőből az opera királya, sőt a popkultúra szupersztárja: ez a tenor történelmi útja. Bálvány és két lábon járó közhely, egy előítéletekkel körülsáncolt műfaj jelképe, oly sok rajongás és annyi malícia címzettje. Aki jó esetben kiénekli a magas C-t is.

HANGADÓ
Együtt rezegni
Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója

A sok megpróbáltatás, az állandó tesztelésekkel járó izgalmak ellenére a BFZ különleges évet zárt 2020-ban.

HANGADÓ - LEMEZ
Ezt nem dúdolják
Elgar: Violin Concerto, Violin Sonata

Népszerű mű-e Elgar 1910-ben írt Hegedűversenye? A hangszer versenymű-irodalmának törzséhez tartozik-e, mint Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Csajkovszkij versenyművei? Nem könnyű egyértelmű választ adni.

HANGADÓ - LEMEZ/DVD
Mesél az erdő
The Freischütz Project

Ha nincs A bűvös vadász, talán nem lenne Wagner-életmű, s jó eséllyel még a Hobo Blues Band Vadászat című albuma sem készülhetett volna el.

HANGADÓ - KONCERT
In nomine Haydn
René Jacobs és a Kammerorchester Basel – Bartók Tavasz

„Kérem, tolmácsolja Őfőméltóságának azon kérésemet, hogy engem, Weiglt és annak feleségét, valamint Friberthet jövő csütörtökön engedjen el Bécsbe, hogy ott péntek délután az irgalmas testvérek templomában felléphessünk, s mint legkegyelmesebb hercegünk szolgái, ezzel is növelhessük az őt övező tiszteletet.”

VISSZHANG: LEMEZ
Andy Stott: Never the Right Time

Nem könnyű osztogatni az „élő klasszikus” címet, de Andy Stott tizenhat évnyi zenéjét meghallgatva neki habozás nélkül megítélhetnénk a titulust.

VISSZHANG: LEMEZ
Konyha 5


Szepesi Mátyás zenekara számára A Dal 2019-es ki­adása hozta meg az igazi ismertséget: Százszor visszajátszott című számuk önálló életre kelve az egészen szédületes 11 millió lejátszást is meghaladta már. Legújabb lemezük a számmisztika és az időutazás jegyében fogant.

MI A KOTTA?
Bölcsődalát gügyögi

Klasszikus zenei programajánló a 2021/19. hétre

KÉPZŐMŰVÉSZET


KIÁLLÍTÁS
Színkísérletek
Eperjesi Ágnes: Pont fordítva

A művész 1991-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán tipográfia, illetve az akkor induló fotó szakon, egyetemi képzése és „felnőtté válása” egybeesett tehát a rendszerváltás körüli, új lehetőségeket hordozó időszakkal.

TUDOMÁNY

AZ ŰRHAJÓZÁS KOCKÁZATAI
Sorsára hagyva

Ismét ellenőrizetlenül hullottak az égből egy kínai űrrakéta darabjai – ezúttal szerencsére az óceánba. Aligha ez volt az utolsó, pályafutását űrszemétként végző és a Földet veszélyeztető égi jármű.

GASZTRO

ÉTEL, KIHORDÓ
Alma Mater

Terasz helyett ételkiszállítás

CHILI&VANÍLIA
Mézes-mázas máj

Szójaszószos-mézes csirkemáj csilis-fokhagymás uborkasalátával

MIKROFILM

INTERJÚ
„Hús a csontvázon”
Volker Schlöndorff filmrendező

Miért tartja jobbnak A szolgálólány meséje sorozatnál a saját adaptációját? Mit vétett Brecht özvegye ellen? Milyen volt Fassbindert rendezni? És miért állt ki Dustin Hoffman mellett, amikor a színészt szexuális zaklatással vádolták? A német rendezőlegendával telefonon beszélgettünk.

FILM
Élve vagy halva
Stéphanie Chuat, Véronique Reymond: Az én húgom

„…s mint fán se nő egyforma két levél, / a nagy időn se lesz hozzá hasonló” – írja Kosztolányi a Halotti beszédben. Hiába ikertestvérek Lisa és Sven, hiába az eltéphetetlen érzelmi kötelék, a közös szenvedély (Lisa színműíró, Sven színész), a közös világlátás, egy ember nem vállalhatja át egy másik ember terheit.

VISSZHANG: FILM
Bűntudat nélkül

A képzeletbeli amerikai elnökök sorában Jack Ryan előkelő helyen szerepel – a CIA cserkészlelkű emberét a hidegháborús technothrillerek királya, Tom Clancy juttatta ilyen magas polcra, de Harrison Ford még azelőtt dobta Ryan jól szabott zakóját, hogy viselőjéből az USA első embere lett.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Ők

Otthonos kertvárosi ház, a feljárón családi autó, a makulátlan zöld gyep körül jelzésértékű, apró kerítéssel; a szomszéd minden reggel ránk köszön, amint kiballagunk az újságért. Ez maga az Amerikai Álom – már ha a szomszédok fehérek, feketékkel pedig maximum a helyi áruházban találkozunk, ahol takarítóként serénykednek.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS TÉVÉSOROZAT
Invincible

Robert Kirkman már a The Walking Dead esetében is azzal a kettősséggel hódított, hogy úgy hagyta érintetlenül a zombizsánert, mintha épp lebontaná. Hasonló a helyzet az Invincible esetében is, csak most a szuperhőspanteon van soron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.