2022. január 23., vasárnap

CSAK SOK SZÁZ MILLIÁRD FORINTOS KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁSSAL TARTHATÓ FENN A JELENLEGI LAKOSSÁGI GÁZÁR – DE VAN MEGOLDÁS

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2022.01.23.


A Fidesz-kormány elhallgatja, hogy csak a választásokig, illetve legkésőbb az idei fűtési szezon végéig tudják a jelenlegi szinten tartani az átlagosan 101 forintos hatósági gázárat, ám úgy kommunikálnak, hogy az emberek azt higgyék: a gáztarifa hosszú távon is így marad. Szijjártó és Gulyás miniszterek szerint a Gazprommal kötött import szerződés „megteremtette annak lehetőségét, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül, a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen.” A következő kormánynak azonban azzal is számolnia kell, hogy ez nem igaz. Miklós László mérnök-közgazdász szerint erre van megoldás, és a G7 portálon kifejtette, hogy mi lehet ez.

Miklós László szerint a „rezsicsökkentés” mostanra politikai termék lett, amit a kormány hatalmas kommunikációs offenzívával tart a felszínen – különösen most, hogy a piaci energiaár több, mint kétszerese a lakossági árnak. 2013-ban a rezsicsökkentés indokolt volt, mert a KSH adatai szerint a kormányváltás után, a 2010-es 107 forinttal szemben, 2012-ben már 136 forint/köbméter volt a lakossági földgázár és nem volt reálbér-emelkedés. A miniszterelnök nonprofit energiaszolgáltatást ígért, de 2017 után is négy-öt százalékos eszközarányos nyereséget garantálnak az energiaszolgáltatóknak. A hatósági árnál alacsonyabb piaci árak miatt az elmúlt években felhalmozódott közel 100 milliárd forint többletbevétel döntő részét a 2018-as választás előtt rezsiutalványként kiosztotta a kormány, így most nincs forrás az importár-növekedés ellentételezésére.

Az MVM felügyelő bizottságának egykori elnöke és az FGSZ igazgatóságának volt tagja úgy látja: a kormány irracionális mezőbe tereli az energiaárak várható alakulásával kapcsolatos közbeszédet. Ám az Orbán-kormány valójában csak túlélésre játszik, mert ők is tudják: a mostani, köbméterenként 101 forintos átlagos hatósági gázár legfeljebb a választásokig, illetve a mostani fűtési szezon végéig tartható. Az enyhe tél miatt mérsékelt jelenlegi fogyasztás kétharmadát a tárolókban lévő, olcsón beszerzett gázból fedezik, így már kevesebb gáz van a tárolókban, mint tavaly, a fűtési szezon végén. 600 millió köbmétert használnak fel a lakosság ellátására a még olcsón beszerzett stratégiai készletből, és a várható veszteség miatt 200 milliárd forinttal megemelték az MVM alaptőkéjét is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.