2022. január 30., vasárnap

ÉS AKKOR KIPLAKÁTOLJÁK, HOGY ÉRKEZIK AZ OLCSÓ SPANYOL SERTÉSHÚS - A HVG HETI GAZDASÁGI ŐSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.01.30.


Az ármaximálás februári bevezetésére készülve már megérkezett a külföldi hús a magyar boltokba; az EU második legkorruptabb állama lettünk; az egész világ figyeli, mi fog történni Oroszország és Ukrajna konfliktusában. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Közeledik az árstop időszaka: hét élelmiszernél február 1-jén kell visszatérni a tavaly október 15-i árakhoz. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, és arról is számoltunk egy sort, hogy ez milyen változást fog jelenteni: a csirketermékeknél nem volt jelentős drágulás tavaly október óta, a kristálycukornál, az étolajnál, a lisztnél, no és persze a csirke far-hátnál érzékelhető lesz a csökkenés, a sertéshúsnál pedig akkora a boltok közötti árkülönbség, hogy nehéz előre látni, lesz-e komolyabb árcsökkenés. Egy hatás mindenesetre már most látszik: ugyan az agrárkamara hangsúlyozta, hogy az árstop nem érintheti a termelőket, a boltokban már megjelent az olcsóbb importált sertéshús.

Kijött a rendelet is arról, hogy miként kell hirdetni a boltokban az ármaximálást – helyesírási hibáktól és elütésektől hemzsegve. Az egyébként nem egyedi, hogy a kormány másokkal hirdetteti a saját vélt vagy valós eredményeit, erről is készítettünk egy visszatekintést az elmúlt 12 évre. Az élelmiszerárak csökkenése azért ettől sem áll meg, ezen a héten például a méztermelők panaszolták el, hogy már olyan magas áron kell adniuk a terméküket, ha nem akarnak veszteségesek lenni, amilyen árat a magyarok többsége nem fizet ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.