2022. január 13., csütörtök

FÉLREVEZETŐ STATISZTIKÁKKAL HARCOL A FIDESZ A NYUGATI "NEMÁTALAKÍTÓ MŰTÉTEK ŐRÜLETE" ELLEN

LAKMUSZ
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2022.01.12.


Úgy állítanak be brit, svéd és spanyol adatokat, mintha ezekben az országokban gyerekek tömegeit operálnák ellenkező neművé. Ez félrevezető, a műtéteket nem is lehet kiskorúakon végezni.


“Megálljt kell parancsolni a nemátalakító műtétek őrületének, még mielőtt Magyarországon is olyan statisztikák lesznek, mint Nyugaton!” - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője 2021. december 2-án, az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

Halász szerint “az LMBTQ-lobbi” világméretű kezdeményezést indított, az érzékenyítés pedig 
“kezdi elérni célját”. Ennek alátámasztására források megjelölése nélkül kezdett “sokkoló” statisztikákat sorolni.

- “Svédországban 1500 százalékkal nőtt meg azoknak a 13-17 éves kislányoknak a száma, akik fiúnak érzik magukat.”

- “Naponta legalább egy kiskorú változtatja meg a nemi identitását Nagy-Britanniában.”

- “A nemátalakító műtétek és beavatkozások elismerése megjelent számos nyugat-európai országban, köztük Spanyolországban, ahol 14 éves kortól szülői beleegyezés nélkül változtathatnak nemet a kiskorúak,”

- “de Skóciában is, ahol ugyanez már 4 éves kortól megengedett.

Halász nem fogalmazza meg egyértelműen, mit ért a kiskorúak nemének vagy nemi identitásának megváltoztatásán. A szavai és a videó címe viszont azt a látszatot keltik, mintha az említett nyugati országokban tömegével operálnának át gyerekeket ellenkező neművé, ráadásul szülői beleegyezés nélkül.

Pedig erről szó sincs: bár a transznemű fiatalok száma valóban emelkedett az elmúlt években, kiskorúakon nemátalakító műtéteket végezni a felsorolt országok egyikében sem engedélyezett.

Az egyes országok szabályainak vizsgálatából kiderül, hogy a Halász által idézett adatok a transz emberek életének és a nemátalakítás bonyolult folyamatának egészen más elemeire vonatkoznak. Skóciában például a 4 évesek videóban említett “nemváltoztatásával” csak egy kormányzati ajánlás foglalkozik - ez pedig nem a műtétet, csupán azt teszi lehetővé, hogy az iskolában a gyerekek válasszák meg, milyen néven és személyes névmással nevezzék őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.