2022. január 15., szombat

ISMÉT BELENDÜL A CAFETERIA - MEGLEPETÉS A FRISS KUTATÁSBAN!

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.01.14.


Évek óta tapasztalható lefelé tartó trend törhet meg az idén. A cafeteria keretösszegének alakulását vizsgáló friss kutatásból ugyanis az derült ki, hogy a munkavállalók az idén a tavalyinál 8 százalékkal kaphatnak többet béren kívül. A SZÉP-kártya élelmiszeres „zsebének” megnyílása további kedvező változást hozhat.


A Cafeteriatrend évek óta vizsgálja a béren kívüli juttatások alakulását. Fata László szakértő online tájékoztatásában elmondta: a cafeteria idei kerete 8 százalékkal magasabb lett a tavalyinál. Ezzel alapvetően megfordult az évek óta tartó mérséklődési trend. A bruttó összeg 339,1 ezer forintról 366,3 ezerre emelkedett. Ez a szakértő számításai szerint nettóban (tehát amennyit valójában felhasználhatnak a munkavállalók) 257 ezer forint helyett 286,1 ezer forintos költést jelent. A részletes számok szerint nem arról van szó – emelte ki Fata –, hogy arányosan nőttek a keretek.

A kutatás ugyan nem reprezentatív, de mivel 600 feletti volt a válaszadó cégek száma, elég kiterjedtnek tekinthető. Sokatmondó, hogy az előző évi 17 százalékról 11 százalékra csökkent azok aránya, akik százezer forint, illetve ez alatti értékben adnak éves szinten juttatásokat. (Ebbe a kategóriába kerülnek azok is, akik egyáltalán nem adnak a bér mellett kiegészítő elemeket.) Szintén mérséklődött a 100-200 ezer forinti kategóriába esők aránya. Egyúttal viszont emelkedett a 200-400 ezer forintos sávba jutó munkavállalók számára. Ez Fata szerint azt jelzi, hogy ismét nő a cafeteria népszerűsége.

Mint elmondta, egy korábbi gyors felmérésből már szeptemberben is látszott, hogy növekedni fog a keretösszeg. Mindebben pedig nyilvánvalóan még nem is látszik minden, az utóbbi időben bejelentett változtatás. Mint ugyanis korábban megírtuk, az idei cafeteriát az utolsó pillanatban még alaposan felforgatták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.