2022. január 18., kedd

„MA AZ EESZT EGY ELLENŐRIZHETETLEN MÓDON MŰKÖDŐ TITKOSSZOLGÁLAT”

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.01.17.


Két hónapos szünet után ismét működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) eProfiljának önrendelkezési funkciója. Ez nem jelenti azt, hogy automatikusan visszaállt az állampolgárok által beállított korábbi korlátozás – figyelmeztet az ügyet felfedő Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő. Ha valaki továbbra is tiltani szeretné újabb adatok feltöltését az eProfiljába, vagy az adatok megtekintését, akkor magának kell újra beállítani az EESZT által érvénytelenített önrendelkezési adatokat. A polgárok nyugodtan beállíthatják a teljes tiltást, mert sürgős szükség esetén az orvosok feltörhetik az eProfilt is, és hozzáférnek az életmentő egészségügyi adatokhoz – tisztáz egy esetleg felmerülő félelmet a szakértő, aki az üggyel kapcsolatos újabb fejleményekről is beszámolt portálunknak.


Először múlt pénteken, majd vasárnap foglalkoztunk azzal a botrányos üggyel, amelyet Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő vázolt portálunknak. A lényeg: valamikor október-november táján megváltoztatták az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működésének rendjét és az eProfilban törölték azt a lehetőséget, amellyel valaki korlátozhatta, hogy mások hozzáférjenek bizonyos személyes egészségügyi adataihoz. A kikapcsolás visszamenőleges volt. Annak az állampolgárnak is elérhetővé tették az összes eProfilban tárolt adatát, aki korábban élt az adatkezelés korlátozásának lehetőségével. A beállított korlátozásokat egyszerűen törölték. A változtatásról semmilyen tájékoztatást nem adtak.

A hírt felfedő adatvédelmi szakértő, Alexin Zoltán cikkünk megjelenéséig hiába fordult a hatóságokhoz, nem kapott érdemi választ a panaszára sem – programhiba és adatvédelmi incidens tárgyban – az EESZT Helpdesknél, a lakossági portálon, sem pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál tett bejelentésére. Ugyanakkor – mint a Hírklikknek beszámolt róla – szombaton reggel (cikkünk megjelenése után) teljesen váratlanul, visszaállították az önrendelkezési beállítás lehetőségét az eProfilban, majd szombaton este kapott egy levelet az EESZT üzemeltetőjétől. Azaz valami megmozdult az ügyben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.