2022. január 15., szombat

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ - TARTALOMJEGYZÉK

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.01.12.


A SZERK.


A SZERK.
Banánlopási ügy

Ha fényes szombat este úgy tíz óra magasán átrobog az ország fővárosán húsz rendőrségi kisbusz állig felfegyverzett rendőrökkel meg egy páncélozott harci jármű bazi nagy TEK felirattal, nos, arra illik legalább annyit mondani az illetékeseknek, hogy bű vagy bá.

A SZERK.
Egy igazán szerencsés véletlen

Áder János köztársasági elnök április 3-ra írta ki a 2022-es országgyűlési választás időpontját, és ugyanakkor voksolhatunk a kormány kezdeményezésére kiírt „gyermekvédelmi” népszavazáson is.

PUBLICISZTIKA


FRANÇOISE THOM
Putyin ultimátuma
Hogyan rombolná szét a NATO-t és mit tehet ellene a Nyugat?

Az orosz külügyminisztérium tavaly december 17-én két szövegtervezetet hozott nyilvánosságra a következő címekkel: „Egyezmény az Egyesült Államok és az Orosz Föderáció között a biztonsági garanciákról” és „Megállapodás az Orosz Föderáció és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete tagállamai biztonságának szavatolására irányuló intézkedésekről”.

VÁRHEGYI ÉVA
Az év kötvénye
Hogyan juttatott tízmilliárdokat az Orbán-közeli nagyvállalkozóknak az MNB?

Tiszta szerencse, hogy a Magyar Nemzeti Bank által bő két éve beindított, és most, decem­berben, nagy hirtelenséggel lezárt Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében kibocsátott értékpapírokat nem kínálták fel a nagyközönségnek.

EGOTRIP

VAJDA MIHÁLY
A ki nem végzett Szókratész
Szókratész Amerikában I.

(E-mail Szókratésznek New Yorkba) Amikor már tudtam, hogy Amerikába mész, öreg barátom – megint nem tudom, melyikünk az öregebb, a fene megeszi –, megkértem New York-i barátaimat, segítsenek majd venni neked egy laptopot vagy okostelefont, s tanítsanak meg e-mailezni.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2022/2.

A szerk: Vissza a szamárpadba (Magyar Narancs, 2021. december 9.)

BELPOL

MIÉRT INDULT ILYEN DÖCÖGŐSEN MÁRKI-ZAY PÉTER KAMPÁNYA?
Az első kávé után

Még az ellenzéken belül is az az uralkodó hangulat, hogy „ablakon kidobott” idő volt az előválasztás utáni két és fél hónap. Miért indult be ilyen lassan Márki-Zay Péter kampánya, és mekkora baj ez az ellenzéknek a választás előtt?

TANSZÉKBEZÁRÁS A PÁZMÁNYON
Leépítészeti tanulmányok

2020-ban rohamtempóban ürítette ki piliscsabai campusát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. 2021 végén kiderült, kik építhetik a Palotanegyedben az új egyetemvárost az intézmény számára. Ekkor vált ismertté, hogy a bölcsészkaron bezárják az esztétika tanszéket. Racionalizálás vagy filléres spórolás a gigaberuházás árnyékában?

JEHOVA TANÚI ÉS A SORKATONAI SZOLGÁLAT
Parancsolat szerint

Akik a Kádár-rendszerben megtagadták a katonai szolgálatot, ma is csak perrel tudják elérni, hogy a börtönben munkával töltött éveiket beszámítsák a nyugdíjalapjukba. A lelkiismereti döntésük miatt elítélt emberek – zömmel Jehova tanúi – háromkötetes kollektív önéletírást adtak ki a velük történtekről.

KÜLPOL

MI TÖRTÉNIK KAZAHSZTÁNBAN?
A nagy visszatérés

Békés tiltakozásnak indult, de utcai tombolás, halálos áldozatokat követelő megtorlás és politikai leszámolás lett belőle. Magasan kiképzett orosz csapatok vonultak be az országba. Hogyan és miért alakult ez így, s kinek az érdekeit szolgálja?

KÖNYV

INTERJÚ
„Az írók sokkal szabadabbak”
Marilynne Robinson író, esszéista

A Forbes a világ legbefolyásosabb emberei közé sorolta, Barack Obama a barátja, Pulitzer-díjas, az Iowa Writer’s Workshop tanára, öt szépirodalmi kötet és számtalan esszé szerzője.

HATÁRON TÚLI MAGYAR KÖNYVKIADÁS: SZLOVÁKIA
„Nem vagyunk pesszimisták”

Az úgynevezett „irodalmi erőtérépítés” a határon túli magyar nyelvű irodalmi életet és könyvkiadást sem hagyta érintetlenül. A Magyarországról érkező támogatásokkal együtt a politikai megosztottság, az ideológiák menti polarizálódás is megjelent.

KRITIKA

KÖNYV
Járunk és tapasztalunk
Mezei Gábor: Száraztenger

A Mezei Gábor új kötetében felbukkanó számos emlékezetes paradoxon közül a legelső rögtön a kötet címe. Aki ebből vonzó meghívást hall ki, nem fog csalódni a kötet egészében sem.

SZÍNHÁZ
Benáculásom története
Vilmányi Benett: 1 V 1

Aki élt külvárosi lakótelepen, annak furcsa nosztalgiaérzése támadhat a monodrámát nézve. Ám ez a nosztalgia nemcsak örömteli érzéseket kelthet bennünk, telepiekben, hanem furcsa idegenkedést is saját gyerekkorunktól.

FILM
Tessék felébredni!
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere

Hiába az olaj és a magas életszínvonal, állítólag Norvégiában is vannak problémái az embe­rek­nek, egyeseknek lelki eredetűek is, amit persze illik fenntartásokkal fogadni, noha egyes alkotók akár egy teljes életművön át ezt bizonygatják.

FILM
A becsület és az olvasata
Asghar Farhadi: A hős

Ha úgy vesszük, a film maga a földhözragadt realizmus: eltávozáson lévő elítélt eladná a szerelme által egy elvesztett táskában talált arany pénzérméket, hogy az őt börtönbe juttató hitelezőjének törlessze tartozásának legalább a felét.

KIÁLLÍTÁS
A felszín mögött
Lassabb hajnalt! Enyészpontok 4.0

Mi a közös egy katicamintás pulóverben, a Traubisodában, egy erzsébetvárosi, mára már lepattant vendéglő termeiben, egy héber feliratú malomkőben és a kettős ékezetben?

ZENE

INTERJÚ
„Rommá tekerjük”
Vörös Ákos és Zsuffa Aba – Analog Balaton

Úgy nőtték ki magukat az egyik legnépszerűbb elektronikus zenekarrá, hogy sokáig szinte semmilyen zenét nem adtak ki. A négynegyedes tánczenét bluesos gitározással, sok improvizációval és generációs-közérzeti szövegekkel felütő Analog Balaton közel tíz év után hozta ki első lemezét. Sikerről, stílusról és a digitális jelenlét hiányáról is beszélgettünk velük.

MI A KOTTA?
Faggatózó negédeskedés

Klasszikus zenei programajánló a 2022/2. hétre

INTERAKTÍV

RÁDIÓ
Élet és interjú
Tóth Szabolcs Töhötöm podcastje

Szerencsésebb országokban pusztán technikai, másutt politikai okok is állnak annak a hátterében, hogy ma már egyre inkább az interneten zajlik a rádiós tartalmak előállítása is. Az ilyen-olyan stúdiókban (otthoni konyhától a profin berendezett felvevőhelyig) rögzített anyagok már eleve úgy készülnek, hogy azokat az aktuális online platformokon minél könnyebben és minél gyorsabban meg lehessen osztani.

Egy hét kultúra 2022/2.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/2.

Rövid hírek: borostyán, medve, teleszkóp

Szüret 2022/2.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Hajtóvadászat

Ott hagytuk el három éve a Jussi Adler-Olsen krimijeiből készült Q-ügyosztályos filmeket, hogy ez a vége, a negyedik epizódban Nikolaj Lie Kaas és Fares Fares utoljára jártak el a koppenhágai főkapitányságon porosodó aktákba zárt ügyekben.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Screw

Amikor az egyik epizódban a kissé szerencsétlen, de jóravaló börtönőrcsapat egy tagja látványosan Michel Foucault Felügyelet és büntetés című munkáját lapozgatja, már mindenki érti, hogy mire megy ki a játék.

VISSZHANG: FILM
Az elveszett lány

Leda csak egy kis nyugalmat szeretne: a 48 éves egyetemi tanár akkor érzi legjobban magát, ha saját gondolataival, könyveivel és jegyzeteivel molyolhat, tanulmányokat írhat.

VISSZHANG: LEMEZ
Mitridate, re di Ponto

Csodakamasz és mintatanuló – e két ismertetőjegyét igazolta 1770-ben a 14 esztendős Mozart azzal a Milánó számára komponált opera seriával, amely most Marc Minkowski új stúdiófelvételén is felettébb meggyőző vizsgadarabnak bizonyul.

VISSZHANG: KONCERT
Kőszegi Imre Rhythm and Brass

Kőszegi Imre zenekara kapcsán is lehet az évek múlásán morfondírozni.

VISSZHANG: LEMEZ
Duran Duran: Future Past

Negyvenedik évéhez és tizenötödik sorlemezéhez érkezett a Duran Duran.

VISSZHANG: KÖNYV
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

Zoli, a renitens kaméleon ahelyett, hogy rendes kaméleonként változtatná a színét, inkább mindig azt a színt ölti magára, amelyikhez kedve van vagy épp meglát.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Szentivánéji álom

Az egyik legtöbbet játszott Shakespeare-darab a Szentivánéji…, Fehér Balázs Benő rendezése sem akar merőben újat mondani, inkább metaszínházi kutatásokat végez az előadás egészében, kiváltképp a mesteremberek dolgaira fókuszáltan.

SZÍNHÁZ


RÉS A PRÉSEN
„Átírta az előadást”

Hárs Anna dramaturg

FILM

TÉVÉSMACI
Tigriskarom

Amikor Sztupa és Troché visszatértek Mespelbrunnba, a környéken rablók garázdálkodtak.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Mindenkit meg lehetett zsarolni”
Ignácz Károly történész Bethlen István alkotmányos puccsáról és a húszas évek választásairól

A húszas évek Bethlen-korszakának magyar választásai mutatnak némi hasonlatosságot a mával, de persze számottevők a különbségek is. A hegemón kormánypártot akkor lehetetlen volt a „saját pályáján” legyőzni.

A HOSSZÚ ÉLET TITKAI
Mintha elvágták volna

Miközben megannyi most is beszerezhető termék ígéri az élet meghosszabbítását, a tudomány állása szerint ennek komoly akadályai vannak.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Minden morzsa megéri

Barna vajas törökmogyoró-torta mézes mascarponehabbal

ÉTEL, HORDÓ
Bécsi szelet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.