2022. január 20., csütörtök

MÁTÓL TÖBBET FIZET AZ ÁLLAM A PÉNZÜNKRE - EMELKEDIK A PRÉMIUM MAGYAR ÁLLAMPAPÍR KAMATA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.01.20.


Mától új sorozatú, az eddiginél magasabb kamatprémiumot fizető ötéves Prémium Magyar Állampapírba fektethetik pénzüket a megtakarítók. Az inflációkövető papír kezdő kamata 6,6 százalék. Kérdés, hogy ezzel sikerül-e a lakosság megcsappant érdeklődését újból felkelteni.


Az elszálló infláció miatt sokat veszítettek vonzerejükből a lakosság állampapírok. Míg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2021-ben 1085 milliárd forinttal tervezte növelni a lakossági állampapír-állományt, szeptember végén csak 61 százalékban teljesült a nettó kibocsátási terv. Októberben annyira megcsappant a lakosság érdeklődése, hogy az új vásárlások és a visszaváltások már egyensúlyban voltak. November végére pedig mindössze 690 milliárd forinttal, 9861 milliárd forintra nőtt a lakossági állampapír-állomány.

Az ÁKK decemberi adatait böngészve arra jutottunk, hogy az év utolsó hónapjában 100-120 milliárd forint körül lehetet az állomány bővülése, így 200 milliárd forint lehet a tervezettől az elmaradás. A legfrissebb tervek szerint 2022-ben újabb 1000 milliárd forinttal több lakossági pénzt kellene állampapírba terelni, mint amennyi távozik onnan, és 2023-ra el kellene érni a 11 milliárd forintos lakossági állampapír-állományt. Csakhogy a korábban sztárpapírnak számító ötéves futamidejű Magyar Állampapír plusz a 4,95 százalékos éves átlagos kamatával már kevésbé vonzó a jelenlegi inflációs környezetben.

Amíg a fogyasztói árak csak 3 százalék körül nőttek, valóban kimagasló volt a MÁP Plusz kamata. Tavaly azonban már egész évben növekvő inflációval találkozhattunk, a novemberi és a decemberi áremelkedés már 7,4 százalék lett, a 2021-es éves átlagos infláció pedig 5,1 százalék. Gyors csökkenéssel aligha számolhatunk, maga az MNB is 5 százalék körüli, mások 5,5 százalékos átlagos inflációt várnak 2022-re...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.