2022. január 17., hétfő

MERRE TART A FORINT AZ ÁRFOLYAM HULLÁMVASÚTJÁN?

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.01.17.


Rossz idők járnak a magyar fizetőeszközre. A múlt év utolsó napjaiban megesett, hogy egyetlen euróért több mint 370 forintot kellett fizetni, aztán némi hullámzás után a héten már 354 forint környékén járt az árfolyam. Ami persze csak egyik kísérő jelensége a hazai gazdaság betegeskedésének, együtt jár vele a magas infláció is, ami a tavaly novemberi 7,4 százalékos pénzromlás után decemberben ugyanezen a szinten zárta az évet. „2008-hoz képest a forint mára elveszítette az értéke felét, és messze jár még attól, hogy ismét elérje az egészséges sávot” – mondta a kérdésünkre Bodnár Zoltán, az MNB korábbi alelnöke.


A forint tavaly különösen gyenge évet zárt. Ezt a megkérdezett pénzügyi szakember is megerősíti, de hozzáteszi: a Nemzeti Bank meglehetősen késve elkezdett intervenciós lépései is hoztak némi eredményt. Kissé ügyetlennek és bizonytalankodónak tartja a nyáron elhatározott első lépésben 30 bázispontos kamatemelést, amiből később 20 bázispontra visszaléptek, ami persze újabb gyengülést eredményezett. Aztán szétválasztották az alapkamatot és az egyhetes betéti kamatot, így az utóbbi lett az irányadó eszköz, amit hetente, tehát rugalmasan lehet módosítani, de ezzel nem sikerült meggyőzni az üzleti világot a valódi szándékokról. „Nem így a lengyelek és a csehek, akik mindjárt jelentős emeléssel kezdtek, s ez az utóbbiaknál meg is hozta az eredményt, míg a forint változatlanul szédelgett a 360-370 közötti sávban” – emlékeztet Bodnár Zoltán.

Úgy telt el egy fél év, hogy a Nemzeti Bank kamatemeléseinek valójában nem volt érdemi hatásuk az árfolyamra. Ezzel időt veszítettünk, a hatások pedig azonnal jelentkeztek az inflációs számokban, ami valójában a magyar gazdaság alapproblémájává nőtte ki magát. A legfrissebb adatok is arra utalnak, hogy nem átmeneti problémával kerültünk szembe, kialakult egy várakozás-vezérelt inflációs folyamat, amitől nem lesz könnyű megszabadulni a következő időszakban sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.