2022. január 30., vasárnap

PÁRHUZAMOS VALÓSÁGOK – JANUÁRI KRÓNIKA

HÍRKLIKK
Szerző: KÉRI LÁSZLÓ
2022.01.30.


Az idei év legelső hónapjában legalább féltucatnyi eseménysor, fejlemény harcolhatott egymással a közönség figyelméért. Tegyük fel, hogy akadt olyan médium, amely képes volt e zavarba ejtő gazdagság folyamatos és tárgyszerű nyomon követésére, s tételezzük azt is fel, hogy még mindig akad a magyar állampolgároknak olyan csoportja, amely ezt az áttekinthetetlen közéleti tarkaságot képes volt feldolgozni. Legalább az ő kedvükért próbálunk meg e januári hírzuhatagban valamiféle leltárral rendet rakni.


Még mindig a vírus

Januárban napjaink a járvány mibenléte kapcsán a kétségek, a remények és a belenyugvás végletei között kavarogtak. Egyrészt nagyon is biztatónak tetszett az oltások mind szélesebb körben való elérhetősége, s az is látható volt, hogy a lakosság egyre nagyobb arányban igényli már a harmadik/negyedik oltást is. Másrészt a hónap közepére az is mind nagyobb tömegekben tudatosodott, hogy a negyedik hullám megszakítások nélkül nőhet át az ötödikbe, amiről sokáig inkább megnyugtató, semmint pánikra okot adó híreket kaphattunk. Az iskolák újbóli kinyitása ugyan számtalan aggodalom forrása lehetett, ám ezzel párhuzamosan az egyre fiatalabb korosztályok is – az oltással – a védettek közé kerülhettek. A többi európai országból ugyanakkor nagyon is ellentmondásos híreket kaptunk, akadt, ahol lazítottak, voltak országok, ahol újra szigorú intézkedéseket hoztak, jónéhány helyen pedig naponta éleződött a feszültség a beoltottak és az oltást elutasítók, valamint a korlátozások ellen tiltakozók között.

Magyarország – pontosabban szólva: a kormánya – azt az utat választotta, hogy az egész járvány-problematikát áttolta a magánszféra világába. Úgy vélte, hogy a járvány ma már elsősorban oltakozás kérdése, annak a feltételei pedig biztosítottak. E cikk keretei között nem végezhetjük el e hozzáállás kritikai elemzését, ehelyütt beérjük a legfontosabb adatok szóba hozatalával:

- december 31-én 150 553 fertőzöttet tartottak nyilván;
- január végén ez a szám: 225 801 volt (hetvenezres többlet);
- december 31-én az újonnan megfertőzöttek hétnapos csúszó átlaga 2726 fő volt;
- a január végi adatok szerint ez a szám: 15 272 (majdnem hatszoros növekedés);
- a napi tesztek száma ugyanebben az idő-összehasonlításban 16 661 és 48 756 volt;
- a járványban elhunytak száma: 39 186 és 41 229.

Azt csak csöndben jegyeznénk meg, hogy a 2143-as többlethalálozás nagyjából megegyezik a 2020-ban beindult járvány első nyolc hónapjában Covidban elhunytak számával. A magunk meglátása szerint a járvány egyáltalán nem csillapodik, sőt, a megbetegedések dinamikája januárban olyan magas volt, mint az eddigi legnagyobb aggodalmak idején. A következményei azonban szelídülnek, ugyanis sem a halálozási dinamika, sem pedig a kórházba kerültek, illetőleg a lélegeztetőgépeken lévők száma nem követte a megbetegedések rapid felfutását. Szerencsére. Vagy a magasnak éppen nem mondható – 65 százalék alatti – beoltottsági aránynak köszönhetően. Összegezve: a járvány ugyan a vezető hírek közül kiszorult, a mindennapi életünkből viszont aligha. Komolyabb szigorításokra nem látni sem szándékot, sem pedig tömeges igényeket; megtanultunk együtt élni a járvánnyal. Azt viszont nem tudhatjuk ma még, hogy ez a kényszerű együttélés majd mivel jár, inkább jó, vagy tragikus következményekkel.

Erről bővebben itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.