2022. január 15., szombat

SZABAD SZEMMEL: NYUGODTAN KI LEHET INDULNI ABBÓL, HOGY ORBÁN VIKTOR NEM RIAD VISSZA A NYÍLT VÁLASZTÁSI CSALÁSTÓL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.01.15.


Az, hogy befagyasztotta alapvető élelmiszerek árát, csak arról tanúskodik, hogy semmit nem akar a véletlenre bízni – írja a Der Standard. Lapszemle.


Libération

Orbán Viktor a maga feltételei szerint rendezi meg a választást, de tíz év után most először van esély rá, hogy veszít – írja a francia lap. A magyar miniszterelnök befagyasztotta több, alapvető élelmiszer árát, miután a statisztika szerint az élelem egy év alatt 6 százalékkal drágult. De ezen belül százalékkal többet kell fizetni a lisztért, 27 százalékkal többet a főzőolajért. Az infláció 7,4 százalékkal 15 éves rekordot döntött meg novemberben, alapvetően azért, mert felment az áram ára. Ezek az adatok egyáltalán nem megnyugtatóak a hatalom számára, amikor közeleg a megmérettetés.

Ellentételezésképpen a kormány elővette a pénztárcáját. Egy olyan vezetés esetében, amely időnként a thatcherizmust hirdeti, az intézkedést nehezen lehet másként értelmezni, mint úgy, hogy folyik a választási kampány. Csakhogy a Fidesz nem éri be ennyivel. és olyan törvényeket hagyott jóvá, amelyek világosan elárulják, hogy nem kíván megválni a hatalomtól. Az egyik ilyen, hogy átírta a lakcím bejelentésre vonatkozó szabályokat. Márki-Zay Péter meg is vádolta a pártot, hogy szervezett választási csalásra készül.

Azon kívül a szavazásra jogosultak egytől egyik szabadok ugyan, de nem egyenlőek. A határon túliak több jogot élveznek, mint azok, akik ideiglenesen élnek külföldön. Előbbiek kétszer is voksolhatnak: egyszer odahaza, egyszer pedig, ha fiktív címre jelentkeznek be az anyaországban, akkor ott is. Vagyis a választás az idén még egyenlőtlenebb erőviszonyok mellett zajlik majd, mint korábban.

Der Standard

Nyugodtan ki lehet indulni abból, hogy ez alkalommal Orbán Viktor nem riad vissza még a nyílt választási csalástól sem – írja kommentárjában az osztrák lap budapesti tudósítója. Hogy a jobboldali-populista vezető rögzíti alapélelmiszerek árát, az ismét csak arról tanúskodik, hogy semmit sem kíván a véletlenre bízni április 3-án. A megfékezett árak, amelyekre rásegít a hatalmas propaganda gépezet, fokozhatják az alacsonyabb jövedelmű rétegek komfortérzetét.

A hatalom fő támaszát azonban a közrétegek alkotják, azokat pedig a Fidesz 12 év óta tejben-vajban füröszti. Ezúttal be fog vetni minden eszközt, amit a demokrácia leépítése során megkaparintott. Az állami források szinte korlátlanul a rendelkezésére állnak, azután ott van még a kézből etetett oligarchák vagyona és tömegtájékoztatás. Ezt mind-mind igénybe veszi majd. Sőt, ennél többet is. Hogy megveti a jogállamot, azt már bebizonyította. A demokrácia magyar hívei attól tartanak, hogy Orbán ezúttal még a választási eredmény nyílt megfirkálását is megkockáztatja. Azaz szavazatokat vesz, fiktív címekre bejelentett határon túli magyarokkal. Pont ezért kért teljes körű EBESZ-felügyeletet a parlamenti választáson húsz civil szervezet.

Euronews

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár cinikusnak és képtelennek minősíti a felvetést, hogy Magyarország elcsalná a választásokat. A szóvivő arra a cikkre reagál, amelyben Hegedűs Dániel, a berlini German Marshall Fund szakértője pont erre az eshetőségre figyelmeztette Európát. A válasz szerint csak a nyugtalanságot gerjeszti a kórus, mármint hogy Orbán Viktor nem fogadja el az eredményt, ezért meghamisítja azt.

Mint írja, a hatalom ellenfelei évek óta dolgoznak azon, hogy megágyazzanak ennek a vádnak. Csakhogy a kormányzat eredménylistája magáért beszélt, ezért biztosra lehet venni az újraválasztást. Az ország előbbre ment, így amikor a legjobban aratott a járvány, igen nagy számban állt rendelkezésre oltóanyag és jól alakult azoknak az aránya is, akik megkapták az ellenszert. Több ezren ember menekültek meg ily módon és erre sokan emlékezni fognak az urnáknál. Ráadásul Európában a magyar gazdaság az elsők közt indult be.

Kovács Zoltán arra is kitér, hogy az ellenséget nehezen lehet egységesnek titulálni, hiszen igencsak sokféle pártokból áll. Nagy a szakadék és a feszültség köztük, képtelenek döntést hozni, nincs programjuk és üzenetük. Viszont teljesen alaptalan az az állítás, hogy a választás nem lehet tisztességes és szabad, mert a Fidesznek kedveznek az újraszabott választókerületek.

Igazából azért kellett változtatni, hogy mindenütt nagyjából ugyanannyi polgár delegálhasson egy-egy képviselőt. Szóval aki csalást emleget, az elkendőzi a valóságot és önös célból elfedi a tényeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.