2022. január 11., kedd

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN VIKTOR ÉS A FIDESZ SORRA MANIPULÁLJA A VÁLASZTÁSOKAT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.01.11.


A szaknyelv választási autokráciának nevezi, amikor egy rendszer már előre bebiztosítja saját győzelmét az urnáknál. Lapszemle
.

Deutsche Welle

Orbán Viktor és a Fidesz sorra manipulálja a választásokat, ezért magyar civil aktivisták sürgetik, hogy az EBESZ már a kampány során küldjön megfigyelőket az országba. Merthogy a kormánypárt magára szabta a választási törvényt, legutóbb például a lakcím bejelentési előírások lazításával, azon felül idáig sokszor illegálisan mozgósította híveit, és burkoltan voksokat vásárolt. A szaknyelv választási autokráciának nevezi, amikor egy rendszer már előre bebiztosítja saját győzelmét az urnáknál.

Ám mivel az ellenzék egyesült, az eddigi rendszer beleütközik saját korlátaiba. Ezért azután a kormánypárt újabb eszközökhöz folyamodik, nehogy kikapjon. Ám éppen emiatt az ellenzéki pártok, civil szervezetek és kritikus szakértők már jó ideje arra figyelmeztetnek: kemény visszaélések lehetnek tavasszal. Az Unhack Democracy pedig azt szorgalmazza, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet teljes körű ellenőrző delegációval felügyelje a választás tisztaságát.

A két alapító, Banuta Zsófia és Barlai Melani igen súlyosnak tartja a manipuláció lehetőségét és ebben egyetért velük a szavazópolgárok 40 %-a. Hiszen már 4 éve kemény szabálytalanságok történtek, majd egy évvel később az európai, illetve helyi választás után minden 10. megfigyelő valamilyen jogsértésről számolt be. Emellett a két aktivista nagyon komoly gondnak nevezi, hogy egy csomó ember függ a hatalomtól, főleg a kis városokban és falvakban. Akár vállalkozóként, akár azért, mert szociális segélyt kap.

Pont emiatt azt is szorgalmazzák, hogy az ellenzék minden körzetbe lehetőleg sok megbízottal gátolja meg a törvénytelenségeket. Ami viszont az EBESZ közreműködését illeti, azt az érintett kormánynak kellene kérnie, ám ilyen kezdeményezés ez idáig nem futott be.

Kovács Zoltán szóvivő ugyanakkor azt válaszolta a Deutsche Welle érdeklődésére, hogy a Brüsszel és Soros által pénzelt ’civil’ szervezetek azért támadják a kormányt, mert az nem enged be egyetlen bevándorlót sem és nem járul hozzá az LMBT-propagandához az óvodákban és az iskolákban.

Yahoo/AP

Az Európai Számvevőszék arra jutott, hogy javarészt kidobott pénznek bizonyult az a 700 millió euró, amelyet az unió a jogállam előmozdítására fordított a Nyugat-Balkánon 2014-20 között. Albániában és Észak-Macedóniában ugyan vannak bizonyos eredmények, de az összkép lehangoló, mert a térségben nemigen tapasztalni hajlandóságot, hogy felvegyék a küzdelmet a mindent átható korrupció, az állami beavatkozás ellen, márpedig enélkül szó sem lehet felvételről.

A 27-ek amúgy nem is nagyon szorgalmazzák a 6 ország tagságát, miközben nő az orosz és a kínai befolyás a régióban. Ám hiába érkezett az eltelt időszakban jelentős anyagi segítség Brüsszeltől, a demokratikus normák ügyében nincs érdemi előrelépés. Az 52-oldalas jelentés alig tud kedvező fejleményekről beszámolni. Szóvá teszi viszont, hogy az EU-nak sokszor határozottabbnak kellett volna lennie, pl. úgy, hogy felfüggeszti a támogatást, ha azt látja, hogy a kedvezményezett kormány nagy ívben tesz a jogállamra és az emberi jogokra, hiányzik belőle a politikai akarat a változtatásra.

Ezért továbbra is nagy gond az igazságszolgáltatás függetlensége, a hatalomkoncentráció, a politika széles körű befolyása, valamint a korrupció.

Yahoo/AP

Azonnali hatállyal elbocsátották azt a lengyel diplomatát, akinek az volt a feladata, hogy javítsa a kapcsolatot a világban élő elszármazott lengyel zsidósággal. Az volt a bűne, hogy kifogásolta azt a törvényt, amely megtiltotta, hogy bárki felvesse Lengyelország felelősségét a holokauszt idején elkövetett bűnök kapcsán. Jaroslaw Nowak egy brit zsidó hetilapnak adott nyilatkozatban ostobának minősítette a szabályozást.

Azt is mondta, hogy módosítani kellene a nemrégiben megváltoztatott jogszabályon, amely nagy mértékben korlátozta annak a lehetőségét, hogy jóvátételért folyamodhassanak mindazok, akik tulajdonát a szocialista időkben kobozták el. Márpedig ez is sok túlélőt, illetve leszármazottat érint. A külügyminiszter ugyanakkor nem indokolta a menesztést.

Két nappal korábban Prágából rendelték haza a frissiben kinevezett lengyel nagykövetet, mert az meg azzal nem értett egyet, hogy országa az Európai Bíróság döntése ellenére sem hajlandó bezárni a cseh határon lévő, környezetszennyező lignitbányát.

Yahoo/AP

Beperli Kaczynski az a lengyel ellenzéki szenátor, akinek a telefonját lehallgatták az izraeli kémprogrammal. Brejza szerint ugyanis az ország erős embere megrágalmazta, amikor azt sugallta, hogy a Pegasust azért kellett a törvényhozó telefonjára telepíteni, mert bűncselekményt követett el. (Ez már régi vád a hatalom részéről és a politikus kezdettől fogva kilátásba helyezte, hogy bíróság elé citál mindenkit, aki terjeszti róla az állítást – a szerk. megj.)

Ugyanakkor alig látott napvilágot a jogvita híre, az ügyészség gyanúsítottként beidézte Brejza apját, aki egy nagyváros polgármestere, de hogy milyen ügyben, azt már nem árulták el neki. Ő maga azt mondja, ez pont olyan, mint Kafkánál „A per”. Csak találgatni tud, mi lehet a bűne. Mindketten tagadják azonban, hogy bármi rosszat tettek volna. Úgy vélik, politikai bosszúról van szó a hatóságok részéről. És a PiS azért igyekszik őket gyanúba keverni, mert ezzel akarja igazolni a kémszoftver használatát.

CNN

A Kongresszus elfoglalásának évfordulóján Fareed Zakaria azt ajánlja, hogy aki aggódik az amerikai demokrácia jövője miatt, az nézzen körül a világban, hiszen mindenütt szorul vissza a jogállam. Magyarországtól Lengyelországig, Törökországtól Indiáig nagy nyomás alá kerültek a demokratikus normák, értékek és intézmények.

Az elemző, aki vagy negyedszázada kitalálta, hogy egyszer eljön az illiberális demokrácia kora, emlékeztet arra, hogy a bajok nem csupán formálódóban lévő rendszerekben jelentkeznek. A két hagyományos német párt legutóbb összesen már csak a voksok nem egészen 50 %-áig jutott, pedig korábban 90 % szavazott rájuk.

Az okok egy része teljesen kézenfekvő: a gyors technológiai változás, a globalizáció, a fokozódó etnikai sokszínűség nagy nyugtalanságot kelt, ez pedig megrendíti a bizalmat a bejáratott intézmények és pártok iránt. Új erők rontanak a politikai színpadra, egy részük a félelemmel kereskedik és egyszerű válaszokat kínál bonyolult kérdésekre. Azt ígéri, hogy visszaviszik az országot olyan időkbe, amikor még az nagy volt, vagy legalábbis úgy él az emlékekben.

Amerikával az a nagy baj, hogy az új, radikális mozgalmak sehol sem támadják oly elszántan a politikai rendszer alapjait, mint éppen a tengerentúlon. Európában az EU a fő célpont, amely gondokkal küszködik, részben a brit kilépés, részben amiatt, hogy a magyar és a lengyel vezetés belülről igyekszik meggyengíteni.

Ha Trump Biden kihivója lehet a legközelebbi elnökválasztáson, az bizonyosan alkotmányos válságot gerjeszt. Miközben megrendült a választási rendszer legitimitása. A republikánusok terjesztik a nagy hazugságot, mármint hogy csalás csalást követ a választásokon. Január 6-ával pedig nem az a fő gond, hogy a csőcselék benyomult a parlamentbe. Hanem hogy a republikánus Trump kedvére akartak tenni és arra szavaztak, hogy érvénytelen a választás eredménye. Na, arra majdnem ráment az USA rendszere.

A köztársaságiak bármilyen szakkérdésben ellentmondhatnak a demokratáknak, ám most össze kell állniuk velük, hogy fennmaradjon a hiteles és törvényes politikai szerkezet. Mert minden más várhat, de meg kell menteni az amerikai demokráciát.

Euronews

A Greenpeace nemzeti szervezete beperli a magyar kormányt, amiért az a korábbinál is nagyobb beruházásra hirdetett meg versenytárgyalást a természetvédelmi területnek számító Fertő-tó partján. A már zajló építkezés miatt veszélybe kerül a régió az UNESCO világörökség részeként. Rodics Katalin a civil csoport nevében felhívja a figyelmet, hogy immár nem egy, hanem két hotel megépítéséről van szó, miközben a második, 26 szobás létesítményre nincs sem környezetvédelmi, sem építési engedély. Továbbá létesülne egy látogató központ, benne étteremmel, valamint két nagy uszoda is.

A győztes 36 hónapot kap a munka elvégzésére. A Greenpeace egyébként már az eredeti terv miatt is bírósághoz fordult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.