2022. február 25., péntek

A KEZDŐÁLLÁS – ÚJ HIDEGHÁBORÚ KÜSZÖBÉN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LÁNYI ANDRÁS
2022.02.25.


Évezredes terjeszkedés után a nyugati civilizáció határozottan visszaszorul – ennek egyik jele Putyin háborús agressziója. A fegyveres konfliktus eszkalációja egyik félnek sem érdeke, azonban a hatalmi törekvések és politikai stratégiák kibékíthetetlen szembenállása ettől fogva letagadhatatlan. Orbán Viktor ezt már nem úszhatja meg azzal, ha színleg csatlakozik a Putyin-ellenes szankciókhoz, miközben orosz hitelből, orosz beruházói, diplomáciai és hírszerzési érdekeket szolgál tovább a NATO és az Európai Unió kebelében. Ezt a nyugati politikusok ezentúl nem nézik el neki – elemi biztonsági érdek diktálja számukra, hogy ha megregulázni nem tudnák, megszabaduljanak a megbízhatatlan szövetségestől. Lányi András írása.

Az új hidegháború kezdetén nagyjából így állnak a dolgok. Putyin elnök reálisan mérte fel helyzetét: nincs valóságos akadálya annak, hogy helyreállítsa az orosz fennhatóságot az egykori birodalom területén. Belátásán múlik, hogy az egykori tagköztársaságokat bekebelezi, csatlósállamokat hoz létre, vagy csak megtiltja nekik, hogy olyan katonai szövetségekhez csatlakozzanak, amelyek veszélyeztethetik geopolitikai érdekeit. Amire biztosan számíthat, hogy ebben tettleg senki sem fogja megakadályozni.

A nyugati kormányok erőtlen tiltakozása mögött napnál világosabb az eltökéltség: ők bizony egyetlen katonát sem fognak feláldozni Ukrajna területi integritásáért, se semmi egyébért, ami a határaikon kívül történik az eurázsiai kontinensen. Viselkedésük, ahogyan az egy demokratikus rendszerhez illik, kiszámítható: két fontos tényezőn nyugszik. Az egyik, hogy politikusaik semmit sem értenek – s nem is igazán akarnak érteni – abból, ami az Elbától keletre történik. Talán el sem tudják képzelni, miképpen működik egy ország, amelyben keletkezése óta, pillanatnyi megszakítás nélkül a szoldateszka uralkodik. Ezért többek között azt sem fogták fel, hogy egy orosz politikust, szemben velük, döntéseiben egy percig sem korlátoznak úgynevezett gazdasági szempontok (eladósodás, jólét stb.). A másik, hogy már legalább harminc esztendeje nem jut az eszükbe semmi új, és ebben előreláthatólag nem is lesz változás. A kínálkozó előnyökkel gátlástalanul visszaélnek, globális kihívásokra semmitmondó nyilatkozatokkal reagálnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.