2022. február 25., péntek

A MÉDIAHATÓSÁG ELNÖKE SZERINT NINCS SZÜKSÉG KIEGYENSÚLYOZOTT TÁJÉKOZTATÁSRA

HÍRKLIKK
Szerző: FÖD S. PÉTER
2022.02.25.


Két inte
rjút is adott a napokban Koltay András, a Nemzeti Média-és Hírközlő Hatóság elnöke. Először a 24.hu-nak nyilatkozott, s több más – mondjuk így: igen érdekes – megfogalmazása mellett, a következőt állította: „amúgy sincs ember ma Magyarországon, aki kiegyensúlyozott tájékoztatást várna el az egyes médiumoktól”. Csütörtökön aztán az MTI-nek is megnyilvánult, ebből az interjúból pedig az is kiderült, hogy a magyar média szabályozása terén minden nagyon szép, minden nagyon jó és mindennel meg lehetünk elégedve. A legnagyobb újságíró szervezet, a Magyar Újságírók Szövetségének állásfoglalása nem ezt tükrözi.

Amúgy sincs ember ma Magyarországon, aki kiegyensúlyozott tájékoztatást várna el az egyes médiumoktól” - mondta a médiahatóság élén álló Koltay András. Magánemberként persze lehet ez a véleménye, ám a médiahatóság elnökeként nem volna szabad valótlanságokat állítania. Márpedig amit nyilatkozott, nem igaz. Egyfelől sok olyan ember van, aki kiegyensúlyozott tájékoztatást vár az egyes médiumoktól, és nem azt, hogy mellébeszéljenek, ködösítsenek, adott esetben hazudjanak. Mindemellett a MÚOSZ említett állásfoglalásában emlékeztet arra, hogy a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény 83.§ (1) szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás célja: „kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás…” Koltay ezek szerint nem gondolja, hogy ezt a törvényt emberek írták, méghozzá olyan honfitársaink, akik elvárják a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, stb. tájékoztatást.

Koltaynak van egy másik, talán még ennél is ijesztőbb kijelentése. Eszerint „ma már kizárólag a közzétett tartalom vizsgálata engedhető meg. Amiről a média nem számol be, az ebből a szempontból nem vizsgálható.” Persze, ő is érzi, hogy ez a gondolat sántít, mert gyorsan hozzáteszi: „nem azt mondom, hogy a döntés ne lenne vitatható, de jogi szempontból nem támadható.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.