2022. február 28., hétfő

AZ OROSZ VILLÁMHÁBORÚS TERVEK KUDARCOT VALLOTTAK, DE UKRAJNÁNAK ÍGY SINCS OKA AZ OPTIMIZMUSRA

TELEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.02.28.


Tényleg megdöbbentette az oroszokat az ukrán ellenállás ereje, vagy pont hogy ütemesen haladnak a céljaik felé? Egyáltalán mik ezek a katonai célok, és hogyan változnak menet közben? Mi vár Kijevre? Mire lehet elég az ukránok harci szelleme, és mi az oroszok legfőbb nehézsége? Rácz András biztonságpolitikai szakértő segítségével nyilvános adatokból próbáljuk felvázolni az összképet a katonai műveletek irányáról és a várható folytatásról.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


Egyre többeknek van olyan érzésük, hogy az ukrajnai háború (az orosz hivatalos narratíva szerint „Ukrajnában zajló speciális katonai művelet”, az orosz sajtó nem beszélhet hivatalosan még csak támadásról sem) nem úgy alakul, ahogy a Kreml elképzelte. A brit hírszerzés szerint sokkal nagyobb mértékű az orosz veszteség és áldozatok száma, mint amit előzetesen vártak vagy amit elismernek. Az ukrán források a kezdetek óta az orosz katonák megdöbbenését és kétségbeesését hangoztatják az ukrán ellenállás láttán, amit állításaik szerint elfogott rádióüzenetek sora és hadifoglyok vallomásai is alátámasztanak. Mások ugyanakkor éppen azt emelik ki, hogy nem egész négy nap alatt az orosz katonai egységek jelentős előrehaladást értek el.

A fegyveres harcok mellett természetesen dezinformációs hadviselés is zajlik, így nem könnyű tájékozódni. Szerencsére így is sok mindent tudhatunk még akkor is, ha hétköznapi halandóként nincs hozzáférésünk katonai hírszerzési információkhoz. A szisztematikusan összeolvasott helyszíni beszámolók, kép- és videófelvételek a harcokról és a két oldal veszteségeiről, a szakértők számára nagyon sokszor beazonosítható környezet és az ezekhez rendelt geolokációs adatok viszonylag pontos képet adnak a katonai műveletek irányáról és állásáról...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.