2022. február 18., péntek

BENZINÁRSTOP: „HA TUDNÁNK, HOGY MEDDIG TART, ELDÖNTHETNÉNK, HOGY FELÉLJÜK-E A CSALÁDI TARTALÉKOKAT, VAGY FELADJUK”

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.02.18.


Még egyetlen benzinkutat sem kapott meg üzemeltetésre a Mol vagy más vállalkozó, de a szakmát már nagyon érdekelné, hogy miként néz ki egy ilyen eljárás menetrendje.


A kormány február 15-től további három hónapra meghosszabbította a benzinárstopot. A kutak 480 forintos literenkénti árnál nem adhatják drágábban a 95-ös oktánszámú benzint, ahogy a dízelt sem.


Egy dél-alföldi benzinkutas meséli:

„Eljutottunk oda, hogy a környék mezőgazdasági vállalkozásai, de még a kamionos cégek is egyesével beállnak a kutamhoz, és tankolnak. Korábban egyedi megállapodás alapján ők gyakorlatilag ugyanolyan áron kapták az üzemanyagot, mint mi, de mivel ez a benzin esetében ma 482 forint/liter, a dízel esetében 491 forint/liter, már inkább hozzánk jönnek 480 forintért tankolni. Már ebből is veszteségem keletkezik, és ekkor még semmit nem fizettem ki, se a munkavállalóimat, se az áramot, se semmit.”

Novemberben itt, itt és itt írtunk az eredeti intézkedésről, közben az olaj ára csak drágult, cikkünk írása idején a Teletrader alapján 92-93 dolláros áron állt egy hordó olaj, ami 22-23 százalékkal magasabb jegyzés, mint az első három hónapos ciklus kezdetekor, amikor 77 dollár volt az ár. De olyan szakemberrel is beszéltünk, aki szerint valójában a Magyarországon releváns olajár már elérte a 100 dollárt. Tiszta szerencse, hogy a forint most viszonylag erős, mert ha gyengébb lenne, az csak fokozná a bajt.

Ráadásul beszéltünk olyan kutassal, aki bőven 120 dollár feletti potenciális hordónkénti olajárról is olvasott prognózist. „Na, az lesz a halálunk” – vélte...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.