2022. február 5., szombat

FIZETŐS EGÉSZSÉGÜGY: SZABADON VÁLASZTOTT LEHETŐSÉG VAGY KÉNYSZER ADTA SZÜKSÉG?

HÍRKLIKK
Szerző? RÉDEI OTTÓ
2022.02.04.


Az ellenzék fizetőssé akarja tenni az egészségügyet! Ezzel vádolja a Fidesz a politikai ellenfeleit, miközben ők azt hangoztatják, hogy az egészségügy valójában már most is fizetős, és ha nem történik lényegi változás, akkor az állami ellátás összeomolhat. Vajon mi az igazság? Kik és miért akarhatják az egészségügy magánosítását? Erről beszélgettünk dr. Rékassy Balázs orvossal, egészségügyi szakmenedzserrel.


Ön szerint mi indokolhatja az egészségügy magánosítását?

– A magyar egészségügy súlyos és nagyon elkeserítő helyzetben van. Több mint két éve nincs ugyanis, aki vezesse, irányítsa. Kásler miniszter úr remek onkológus, de nem ért a vezetéshez. A szakmai helyettese, Horváth Ildikó pedig két éve nem hallat magáról, pedig nagy tudású tüdőgyógyász és egészségügyi szakmenedzser. Már csak hivatalból neki kellene szakmailag összefognia a magyar egészségügyet.

Miért mondta, hogy a helyzet elkeserítő?

– Azért, mert mostanra teljesen kettészakadt az ország az egészségügyi ellátás terén is. Akiknek kisebb problémáik vannak, és tehetősebbek, azok inkább a fizetős magánegészségügyben keresik a gyógyulást, míg az igazán rászorulóknak, akik azt nem tudják megengedni maguknak, marad az egyre nagyobb létszámhiánnyal küszködő állami ellátás. Utóbbit a Covid-járvány még tovább gyengítette, és megosztja az amúgy is szűkös erőforrásait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.