2022. február 18., péntek

"HA MINDENKI, AKI TISZTESSÉGES, CSATLAKOZIK HOZZÁNK, AKKOR ELZAVARHATJUK A KORRUPT ZSARNOKOT!"

MAGYAR NARANCS
Szerző: PION ISTVÁN
2022.02.17.



Márki-Zay Péter megtartotta első évértékelő beszédét. Fő témája a korrupt és zsarnok Orbán Viktor volt, valamint az ellenzék választási ígéreteinek megalapozása. Március 15-ére pedig nagygyűlést hirdetett.


Változás 2022 – ezzel a címmel rendezték meg Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt országértékelőjét, amelyen megjelent az összes választókörzet egyéni ellenzéki képviselő-jelöltje, valamint az összefogás pártjainak vezető politikusai. Felvezetőként a következőket írták az Egységben Magyarországért közösségi médiaplatformjain: „Az elmúlt tizenkét évben Magyarország az Európai Unió egyik legkorruptabb és legszegényebb államává vált, ahol tavaly a legtöbben haltak meg daganatos megbetegedésekben és második legtöbben koronavírusban a lakosság arányához képest. Mára egyértelművé vált: Orbán Viktor gödörbe kormányozta a nemzetet. Az április 3-i történelmi választáson dönthetünk arról, melyik úton menjünk tovább.”

Márki-Zay Péter beszéde előtti felvezetőként az Egységben Magyarországért hat pártjának egy-egy politikusa beszélt foglalkozásukhoz mérten valóban röviden és tömören.

A felvezető-beszédek

Elsőként Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke lépett a mikrofonhoz. Mint mondta, a választásig hátralévő időben el kell jutniuk a magyar emberek szívéig. „Leginkább szívből kell érvelnünk amellett, hogy Magyarországon a változás nem csak lehetőség, hanem kényszer is. Az elmúlt tíz évet Orbán Viktor kormánya ellopta. Ez az ember évek óta milliárdokkal tömi családja és barátai zsebét, stadionokat épít kórházak helyett” – mondta Karácsony, majd összefogásra szólította fel az ellenzék minden tagját, és arra kérte a hallgatóságot, hogy használják ki a választásokig rendelkezésre álló időt, szívtől szívig adják tovább az ellenzék üzeneteit.

Ezután Kanász-Nagy Máté, a Lehet Más a Politika társelnöke következett. „Magyarország ma igazságtalan, de elég tehetős ahhoz, hogy minden állampolgára számára biztosítsa a megélhetést. A Fidesz azonban csak azt érte el, hogy a gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lettek, de egy társadalom csak annyira tud erős lenni, amennyire a leggyengébb pontja erős” – mondta.

Harmadikként Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt társelnöke szólt a közönséghez. „A zöld után jön a piros” – utalt a sorrendre, egyben az LMP és az MSZP színeire. Hozzátette: a színes koalíció nem a zagyvaságot, hanem a teljes társadalmi összefogás lehetőségét teremti meg, amelynek a társadalmi különbségek és ellentétek feloldása, az ezekkel való tartós leszámolás a célja. „Nem igaz, hogy a NER gazdasági értelemben legalább siker, valójában az objektív adatok az elmúlt 12 évet figyelembe véve lényegi romlást, rombolást és annak súlyos veszélyeket és kockázatokat rejtő hatásait mutatják” – mondta, majd sürgetőnek nevezte a változás kényszerét, amihez nemcsak maguknak, hanem Márki-Zay Péternek is sok erőt és kitartást kívánt.

Kunhalmit Donáth Anna európai parlamenti képviselő, a Momentum Mozgalom elnöke követte a színpadon. „Azért vagyunk ma itt, mert hiszünk abban, hogy Magyarország mindannyiunké. Hiszünk benne, hogy mások baja, mások szenvedése a miénk is. Ma már alig van olyan család, amelynek nincs megélhetési gondja a hónapok végén. Ez nem véletlen: a kormány konzerválja a milliókat érintő függőségi rendszert” – kezdte Donáth. Mint mondta, a Fidesz olyan új kiváltságos elitet teremtett, amely megengedheti magának, hogy a gyerekeit külföldi magániskolákban taníttassa, vagy a magánegészségügyben gyógyíttassa.

Jakab Péter, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke tömören beszélt. Mint mondta, „a 2018-asok elkövettek egy nagyon súlyos hibát, azt gondolták, hogy ez a játék egyedül is menni fog, de kétharmad lett belőle. A 2022-esek viszont megtanulták, hogy csak együtt sikerülhet” – kezdte. Majd rövidre is zárta: „Azért szakítottam meg a kampánykörutamat és azért veszek részt a rendezvényen, hogy hitet tegyek az egység mellett, mert mindenkinek tudnia kell, hogy csak együtt sikerülhet. Fizessenek meg a tolvajok! Csak felfelé, hajrá ellenzék!”

Márki-Zay előtt végül az ellenzéki előválasztáson végső miniszterelnök-jelölti ellenfele, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa beszélt. „Mindannyian tudjuk, hogy tisztességtelen lesz a választás, mert a Fidesz azzá tette. Pár ezer szavazaton fog múlni. Az elmúlt években megpróbáltak minket elhallgattatni, tisztességtelen lejáratókampányokkal hadjáratokat folytattak a szabad sajtó ellen, ennek ellenére itt vagyunk, összekapaszkodva, és győzni fogunk!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.