2022. február 15., kedd

HATÁRON TÚLI HALOTTAK IS SZAVAZHATNAK ÁPRILIS 3-ÁN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2022.02.15.


Mármint abban az esetben, ha valamelyik hozzátartozójuk, vagy egy, a nemzet sorsát a szívén viselő személy, a halottak részére kipostázott szavazólapokkal elballag a legközelebbi postahivatalba és feladja a borítékot Magyarországra. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint több mint 15 ezer határon túli halott magyar neve szerepelhet a választási névjegyzékben. Minderre Hadházy Ákos, független képviselő hívta fel a figyelmet. Arra is rákérdezett a Nemzeti Választási Irodánál, az NVI-nél, hogy mit szándékoznak tenni a visszaélések ellen.


Nos, a választási iroda nem ül ölbe tett kézzel a babérjain, s közölte, hogy már beadtak egy törvényjavaslatot, mely szerint a több szavazáson át inakítv személyek nevét törölni kell a nyilvántartásból. Hadházy szerint a Fidesz ezt a módosítást kapásból elutasította. De amennyiben a kormányzó párt el is fogadta volna az NVI módosító javaslatát, az sem oldana meg semmit. Egyfelől, ha valaki több alkalommal nem szavazott, az még nem jelenti, hogy az illető halott volna. (A gyakorlat szerint ennek az ellenkezője sem igaz, vagyis, ha valakinek a nevében szavaztak, attól még nem biztos, hogy az illető él). Arról nem is szólva, hogy mindenkinek jogában áll nem szavazni, ezért még kár volna az illetőt törölni a névjegyzékből.

Márpedig a határon túli magyarok szavazata sokat nyomhat a latban. S bár elvileg „csak” két mandátum sorsáról dönthetnek, az általuk – többségében a Fideszre – leadott néhány százezer szavazat, kiegészítve a halott honfitársak voksaival, szoros esetben, a választás eredményét is eldöntheti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.