2022. február 17., csütörtök

KÉRLEK, FEKÜDJ HASRA VELEM SZEMBEN! KÚSSZ FELÉM, MINT EGY KATONA!

QUBIT
Szerzők: BALÁZS ZSUZSANNA, KENDE ÁGNES
2022.02.17.


„Kérlek, állj velem szembe a kötél mögé, zárd össze a lábaidat, kezedet tedd csípőre! Ugord át páros lábbal a kötelet, majd ugorj vissza páros lábbal hátrafelé! Ismételd a páros lábbal ugrálást oda-vissza annyiszor ahány éves vagy! Hangosan számold az ugrásaidat!”
– többek között ezt a feladatot kell elvégezniük azoknak az 5-6 éves gyerekeknek, akik be szeretnék nyújtani portfóliójukat a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolának. A gyerekeknek összesen 11 hasonló feladatot kell megoldaniuk, valamint A feledékeny kisoroszlán címmel egy mesét is ki kell találniuk. A szülők dolga, hogy mindezt videóra vegyék, majd a vágatlan videót egy összesen 8 elemet, köztük szülői motivációs levelet, rajzokat, családi fotókat és dokumentumokat tartalmazó portfólió részeként eljuttassák az iskolának.

A magyarországi általános iskolákba a hatályos jogszabályok értelmében tilos felvételiztetni a gyerekeket, és a portfólió elkészítését természetesen nem is hívják felvételinek: beadása, ahogy az iskola weboldalán írja, önkéntes, és az intézménynek az a célja vele, hogy „minél árnyaltabb képet kapjunk a felvételhez szükséges adottságokról, képességekről, motivációról”. A Qubit által megkérdezett szülők, tanárok és oktatási szakértők ugyanakkor arról számolnak be, hogy sok magyar általános iskola – nem konkrétan a városligeti kéttannyelvű – gyaníthatóan mégis arra használja az ilyen tájékozódást, hogy előre kiszűrje a potenciálisan problémás gyerekeket, akikkel a tanároknak később meggyűlhet a bajuk. Vagyis, a szó hétköznapi értelmében, mégiscsak felvételiztetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.