2022. február 8., kedd

MEGSZEREZTE ÉS NYILVÁNOSSÁGRA HOZZA A TASZ AZ ELIOS-JELENTÉST

TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT
Szerző: TASZ
2022.02.04.


A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Eleven Gyál civil csoportot képviselve megszerezte az Elios közvilágítási beruházásaival kapcsolatos visszaéléseket feltáró vizsgálati jelentést. A jelentést közzéteszi a szervezet, hogy a sajtó feldolgozhassa, és így a széleskörű nyilvánosság is értesülhessen arról, milyen következtetésekre jutott az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) Tiborcz István cégének korrupciógyanús ügyeivel kapcsolatban
.

A jelentés itt érhető el.

Az Eleven Gyál a TASZ segítségével az Európai Unió Törvényszékén perelte be az Európai Bizottságot az Elios-vizsgálati jelentés kiadásáért. Az Elios Zrt. uniós forrásból úgy korszerűsítette a gyáli közvilágítást, hogy a város gyakorlatilag sötétségbe borult. Az ügyben a magyar hatóságok megszüntették a nyomozást, az OLAF pedig bár vizsgálódott, az elkészült jelentés kiadását megtagadták. Arra hivatkoztak, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatala sértené a vizsgálat céljait.

Az Eleven Gyál civil csoport nem akarta annyiban hagyni, hogy semmi nem derült ki a korrupciógyanús ügy részleteiről, ezért a civil csoport élükön Homoki Andreával, a Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezőjével megkereste a TASZ-t, hogy jogi úton kényszerítsék ki az OLAF jelentésének nyilvánosságát. A civil csoport a TASZ segítségével először az OLAF-ot felügyelő Európai Bizottságtól kérte a jelentés kiadását. Ez nem járt eredménnyel, így az Eleven Gyál beperelte az Európai Bizottságot az Európai Unió Törvényszékén, és elérte, hogy a Törvényszék megsemmisítse azt a határozatot, ami megtagadta a hozzáférést a vizsgálati jelentéshez.

Az OLAF február 3-án eleget tett a Törvényszék döntésének, és elküldte a vizsgálati jelentést. Bár a jelentés nem teljes, – a szövegből bizonyos személyes adatokat és más információkat kitakartak –, a nyilvánosságra került szöveg így is közelebb vihet az elmúlt évek egyik legjelentősebb korrupciógyanús ügyének feltárásához.

Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője elmondta: „A jelentés kitakart részeinek megszerzése még előttünk áll, de az oknyomozó újságírók végre megkezdhetik azt a munkát, ami fényt derít a visszaélések részleteire. A nyilvánosságnak joga van ahhoz, hogy tisztán lásson.”

Az Eleven Gyál jogi képviseletét dr. Hüttl Tivadar ügyvéd, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője látta el. Hozzátette, hogy az OLAF igen tágan értelmezte a kitakarási lehetőséget, és az azóta már végelszámolással megszüntetett Elios nevét is eltüntette a dokumentumból üzleti érdekek védelmére hivatkozva. „Attól függően, hogy mennyire használható a 133 oldalas dokumentum, elképzelhető, hogy további jogi lépéseket teszünk” - mondta Hüttl Tivadar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.