2022. február 2., szerda

ORBÁN POLITIKÁJÁNAK LÉNYEGE, HOGY ÁLLANDÓAN KÉTFELÉ PRÓBÁL „JÁTSZANI”

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.02.02.


Balázs Péter, korábbi külügyminiszter úgy gondolja, a tegnapi Orbán-Putyin találkozót, amelyen szóba került a magyar országgyűlési választás is, Orbán kezdeményezte. Azt soha nem fogjuk megtudni, ez ügyben számíthat-e Putyin segítségére, de az biztos, hogy a találkozó időzítése kifejezetten provokatív az orosz-ukrán viszony miatt, és ennyire közel a magyar országgyűlési választáshoz is. A CEU egyetemi tanára szerint Orbán politikájának lényege az, hogy állandóan kétfelé próbál „játszani”. Csakhogy a nemzetközi kapcsolatokban azokat értékelik, akik kiszámíthatóak, egy világos értékrend alapján állnak, és nem ide-oda járják a Kállai-kettőst.


A magyar-orosz csúcstalálkozónak volt egy Magyarországról szóló része is, amin – az MTI tudósítása szerint – a közelgő magyar választásra kitérve, egyetértettek abban, hogy utána még sokáig szeretnének együttműködni. Orbán kijelentette, hogy „Szeretnék nyerni, jó reményeim vannak arra, hogy hosszú évekig működhetünk együtt", Putyin pedig úgy fogalmazott, hogy sok mindent tettek együtt, ami a nép javát szolgálja, és nagyon reméli, hogy ezt a munkát folytatni tudják. Számíthat ezügyben bármiféle segítségre Putyintól?

Ezt soha nem fogjuk megtudni.

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy a látogatása „békemisszió” is, az Európai Unió részéről „készen állunk egy észszerű megállapodásra”, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút. Tényleg játszhat Orbán Viktor közvetítő szerepet ebben az ügyben?

A találkozó előtt most először jelentette be Orbán, hogy konzultált Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, Macron francia elnökkel, aki most az EU elnökségét viszi. Ilyen korábban nem volt, most azért adott a formára. Ugyanakkor tartalmilag ő nincs abban a helyzetben, hogy közvetítsen, mert ahhoz egy olyan bizalmi pozíció kell, amit ő réges-rég eljátszott mind a NATO-ban, mind az EU-ban. Amikor itthon a honvédelmi miniszter kibeszél a NATO pozíciójából, és azt mondja: Magyarország olyan erős, hogy még jelképes katonai jelenlét sem kell ide, akkor nagyon érdekes, hogy mitől lettünk hirtelen ilyen erősek. Macronnak azt nyilván mondta, hogy megyek Moszkvába, de Orbán nem bírja az EU meghatározó erőinek a bizalmát. Különösen azután, hogy a Néppártból kirakták. Amíg volt egy magyar-német bizalmi kapcsolat, amíg a Fidesz benne volt a legnagyobb politikai családban, az Európai Néppártban, addig még volt háttere. De most a szélsőjobbal kalandor találkozókba bonyolódik, nem tartozik sehova, folyik ellene több jogállamisági eljárás. Ilyen pozícióból nem lehet közvetíteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.