2022. február 7., hétfő

TRÜKKÖZÖTT AZ ORBÁN-KORMÁNY, DE NEM CSUPÁN AZ ÁLLAMADÓSSÁG, HANEM ANNAK KAMATKIADÁSAI IS CSÚCSRA JÁRNAK

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.02.07.


Bár csökkent az államadósság mértéke, az ehhez kapcsolódó kamatkiadások azonban történelmi csúcsra emelkedtek.

Nem látta előre a kormány, hogy milyen jelentős mértékben nőnek 2021-ben az államadósság finanszírozásával kapcsolatos kiadások. Tavaly 1404 milliárd forintot költött el az állam ezen a címen, ami minden idők legmagasabbika, mintegy 360 milliárd forinttal haladja meg az eredetileg tervezettet. Némi öröm az ürömben, hogy a nettó - kamatbevételekkel csökkentett - kiadás ennél némileg kisebb, 1274 milliárd forint lett. Az ugrást jól jelzi, hogy 2021 előtt ez az összeg soha nem haladta meg az ezer milliárd forintot.

A kamatkiadások azért szálltak el, mert egyrészt a válságkezelés, valamint a kormány egyéb nem elhanyagolható egyéb kiadásai miatt két év alatt mintegy harmadával, 10 ezer milliárd forinttal nőtt az államadósság, másrészt az elmúlt egy év kamatemelései nyomán az állampíroktól elvárt hozamok is jelentősen emelkedtek. Vagyis a jóval nagyobb adósságot, sokkal drágábban lehet csak finanszírozni. 

A következő években tovább nőhetnek a kamatkiadások, erre nemrégiben Matolcsy György hívta fel a figyelmet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint „a visszaemelkedő kamatkiadások és a több százmilliárdos jegybanki veszteségtérítés miatt az államnak új bevételi forrást kell találnia a 2019-hez képest, akár 1000 milliárdos nagyságrendben keletkező új lyuk betömésére”. A kamatkiadások növekedése a 2019-es utolsó békeévhez képest elérheti az évi 400-600 milliárd forintot, ami a GDP megközelítőleg egy százaléka. Ez a pénz önmagában is hatalmas kiadás, amelyet elő kell teremteni, illetve nem lehet másra költeni, hiszen az államadósság kamatainak kifizetése minden más kiadást megelőz. A kamatkiadások várható emelkedését a következő években még a Pénzügyminisztérium is elismerte január eleji gazdasági prognózisában. Attól ódzkodtak ugyan a pénzügyérek, hogy a konkrét kiadási pályát felvázolják, ellenben azzal igyekeztek elütni a probléma súlyát, hogy a lakosságnak kifizetett kamatok elköltése növeli az adóbevételeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.